News

METEO. Revine ciclonul în România! Vremea va face ravagii peste tot. Ce temperaturi vom avea zilele următoare. Prognoza ANM actualizată

METEO. Revine ciclonul în România Vremea va face ravagii peste tot. Ce temperaturi vom avea zilele următoare. Prognoza ANM actualizată
Photo by Todd Diemer on Unsplash

METEO. Vremea a făcut ravagii luni seară în orașul Reșița. Străzile au fost inundate, iar viitura a reușit să sperie toți locuitorii județului. ISU Caraș Severin a transmis, însă că apele au început să se retragă. Prăpădul s-a dezlănțuit din cauza ciclonului meditaranean care a lovit Europa și care se resimte puternic și în România.

Meteorologul Elena Mateescu a explicat că în toată luna iunie ne putem aștepta la fenomene meteo extrem și asta pentru că perioada aceasta este de obicei cea mai instabilă din an.

„Când ciclonii mediteraneeni devin activi, aduc precipitaţii bogate în ţara noastră mai ales în regiunile vestice, zone cu depresiuni joase. Aceste tipuri de fenomene aduc, punctiform, media de precipitaţii a unei luni, indiferent de perioada în care ne aflăm. De la începutul lunii şi până în prezent, 109 litri pe metrui pătrat în Reşiţa. Numai astăzi, au fost 51 litri pe metru pătrat într-o oră, în condiţiile în care media lunară la acel punct meteorlogic este de 60 de litri pe metru pătrat. Trebuie să ne aşteptăm la astfel de fenomene şi în luna iunie, cea mai instabilă din an la noi”, a declarat Elena Mateescu, în exclusivitate la Punctul Culminant, emisiune moderată de Victor Ciutacu la România TV.

Mai sunt doar două zile din luna mai, dar veștile sunt îngrijorătoare. Oricând vremea se poate schimba și din soare să apară o furtună care să facă ravagii peste tot. Temperaturile se vor menține crescute, dar ploile vor fi prezente peste tot. Așadar prognoza ANM actualizată nu sună chiar bine.

Vor mai veni fenomene meteo extrem și în zilele următoare

„Într-adevăr până la sfârșitul lunii mai discutăm în fiecare zi de o probabilitate foarte ridicată de a înregistra fenomene meteorologice extreme din perspectiva condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată, instabilitate caracterizată prin cantități de precipitații care la nivel local vor depăși 20-25l/m² chiar 30-40l/m²”, a mai spus Elena Mateescu.

De cealaltă parte meteorologul Florinele Georgescu a explicat că fenomenul meteo care a lovit Europa și implicit România se amplifică de la o zi la alta și că ploile ar putea lovi orice parte a țării chiar dacă în unele zone există șanse mai mari de furtuni.

„Nu este neapărat un ciclon în sensul clasic al definiţiei. Vorbim de o structură pe verticală a atmosferei în partea de sud şi vest a ţării noastre, care favorizează instabilitatea atmosferică. Este ceea ce numim noi o instabilitate de masă. Nu sunt mari schimbări de la o zi la alta în structura presiunii, temperaturii, dar se menţin condiţii de instabilitate, favorizate de o masă ceva mai rece în zonele mai înalte, unde se dezvoltă aceşti nori. E foarte multă umezeală în aer, favorizată şi de ploile din ultima perioadă. Este un fenomen care se amplifică de la o zi la alta.

Aş mai vrea să adaug şi faptul că nicio altă zonă a ţării nu este scutită de probabilitatea apariţiei fenomenelor de instabilitate. Dar atenţia principală este asupra acestor zone cu grad ridicat de probabilitate”, a declarat Florinela Georgescu la Sinteza Zilei, de la Antena 3.

Andi Moise este jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă. Acesta a lucrat la ShowBlitz.ro, unde a publicat articole în special pe zona de TECH. Ulterior s-a specializat și pe alte domenii. citește mai mult
Articole recomandate