METEO. Întreaga săptămână a fost mai caldă decât normalul pentru această perioadă. Practic, regimul de temperaturi a fost caracterizat de valori termice cu peste 10 grade, peste ceea ce ar fi trebuit să arate termometrele conform datei din calendar. Iar vremea caldă, cu cer senin și soare destul de puternic la amiază va continua și vineri, 7 martie, dar și în weekend.
Săptămâna viitoare, în schimb, sunt șanse mari să apară ploi, dar și o răcire ușoară. Episoadele reci, cu treceri bruște de la o temperatura mare la una mică au devenit deja o obișnuință în ultimii ani. Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM a vorbit în cadrul unui interviu oferit agenției de presă Agerpress despre ce ne așteaptă în perioada următoare.
”Suntem într-o perioadă într-adevăr remarcabilă din punctul de vedere al evoluției termice și aceasta pentru că, la scară europeană, circulația maselor de aer a fost una destul de activă, de altfel caracteristică sfârșitului de iarnă. Repet: nu putem exclude total posibilitatea ca săptămânile viitoare să mai aducă și scurte episoade cu temperaturi mai scăzute, pentru că am văzut la sfârșitul lui februarie cum dinspre regiunile arctice există acum, la sfârșitul iernii, firesc de altfel, posibilitatea ca mase de aer foarte reci să își croiască drum până spre partea de sud, sud-est a continentului”, a spus Florinela Georgescu.
Meteorologul a precizat că estimările pentru următoarele patru săptămâni ale Centrului European de Prognoză Meteorologică indică temperaturi apropiate sau ușor peste cele normale pentru această perioadă și este de așteptat ca regimul precipitațiilor să fie unul în general deficitar.
Florinela Georgescu a explicat că, în luna martie, se pot înregistra temperaturi care depășesc 20 de grade și ajung chiar la 25 de grade Celsius spre sfârșitul lunii, iar, în zonele depresionare, mercurul din termometre poate coborî, în nopțile următoare, până la minus 10 grade Celsius.
”Pe de altă parte, rămâne posibilitatea ca în nopțile cele mai reci, cum se va întâmpla în următoarele nopți ale acestei săptămâni, în zonele depresionare, temperaturile să mai coboare spre limita gerului, adică înspre minus 10 grade. Nu este o evoluție anormală aceasta.
Este, clar, trecerea de la sezonul rece spre sezonul cald, dar în contextul anomaliilor pe care le înregistrăm în ultimii ani, cel mai mult ne atrage atenția și urmărim evoluția regimului de precipitații, forma precipitațiilor și posibilitatea ca acestea, în situația în care acestea trec în forma solidă, să fie însoțite de intensificări ale vântului. Altfel spus, posibilitatea de apariție, pe durată scurtă, a fenomenului de viscol. Am avut astfel de manifestări, în ultimii ani, în a doua parte a lunii martie și chiar la începutul lunii aprilie”, a conchist meteorologul.
În țară, vremea va fi frumoasă, iar valorile termice diurne cu mult mai ridicate decât în mod caracteristic acestei date (în general cu 10…13 grade peste media climatologică). Temperaturile maxime se vor încadra între 15 și 23 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -6 și 6 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei spre -9 grade, dar și mai ridicate în Dealurile de Vest spre 10 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în sudul Banatului. Dimineața și noaptea, izolat în zonele joase de relief vor fi condții de ceață.
București. Vremea va fi frumoasă, iar valorile termice diurne cu mult mai ridicate decât în mod caracteristic acestei date (10…11 grade peste media climatologică). Temperatura maximă va fi 19…21 de grade și cea minimă va fi de -2…2 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.