News

METEO. După caniculă, vin zile mai răcoroase. De când scad temperaturile considerabil. Prognoza ANM a fost modificată

METEO. După caniculă vin zile mai răcoroase. De când scad temperaturile considerabil. Prognoza ANM a fost modificată

METEO. Canicula s-a instalat în toată România și deja luni, temperaturile au ajuns la peste 38 de grade. Nici marți, 11 iunie nu va fi diferit. Dimpotrivă, va fi și mai rău, acum că pământul este deja fierbinte, iar disconforul termic va fi foarte greu de suportat, în special de persoanele cardiace.

Meteorologii au emis deja un cod portocaliu pentru Capitala şi judeţele Tulcea şi Constanţa (parţial) şi Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Vrancea, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt şi Dolj (integral).

Cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei şi sudul Moldovei se vor afla de asemenea sub Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat până miercuri dimineaţa, potrivit unei avertizări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Prognoza ANM a fost modificată. Ce spun și cei de la meteoradar.ro

În intervalul 11 iunie, ora 10:00 – 12 iunie, ora 10:00, în zonele vizate de avertizarea meteorologilor se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată.

Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 35 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, anunță prognoza ANM.

Vestea bună este că după acest val de aer tropical, vremea se va mai răcori și temperaturile se vor apropia de cele normale perioadei.

După zilele foarte calde de la începutul acestei săptămâni, temperaturile vor marca o scădere graduală către valori ceva mai apropiate de normalul perioadei. Cauza va fi pătrunderea unui aer mai rece dinspre nord-vest, odată cu deplasarea spre est a unui talveg de altitudine., anunță și cei de la meteoradar.ro.

Pe de altă parte, în aceste situații, aerul rece are tendința să pătrundă mai întâi în straturile mai înalte ale atmosferei. Astfel, vremea va rămâne instabilă și în zilele următoare, deoarece o diferență mare de temperatură pe verticală favorizează mișcările ascendente ale aerului, generatoare de precipitații și furtuni.

De aceea, până la sfârșitul săptămânii vor fi posibile averse cam în fiecare zi, chiar dacă nu vor fi afectate mereu aceleași regiuni. Inițial, aceste fenomene vor viza mai mult jumătatea nordică a țării, dar în a doua parte a săptămânii sunt așteptate ploi și furtuni și în regiunile sudice.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate