METEO. Vești bune de la meteorologi. După săptămâni întregi de ger, ninsori și mai apoi ploi, iată că apare în sfârșit și soarele. Vremea se schimbă radical în bine, începând cu această săptămână, iar temperaturile vor crește considerabil, ajungând chiar și la 20 de grade. Așadar putem spune că vine primăvara.
Elena Mateescu, directoarea Administrației Națională de Meteorologie (ANM), a avorbit duminică seara, la Antena 3 CNN despre cum va fi vremea în perioad următoare și a anunțat că valorile termice vor fi chiar peste limitele normale.
„Înțelegem că vine primăvara și temperaturile vor fi mai specifice pentru luna aprilie, un mijloc de primăvară, deoarece începând din a doua parte a acestei săptămâni, temperaturile vor ajunge chiar la 19-20 de grade, în special în capitală și în jumătatea sudică a țării.
De luni ne așteptăm la valori de 14-15 grade în partea de sud-vest a țării, însă vom mai avea o noapte rece, cu valori de aproape -9 grade. După aceea, temperaturile vor crește treptat, ajungând la 19-20 de grade, iar spre sfârșitul săptămânii chiar peste 20 de grade. […] O primăvară cu temperaturi cel puțin până la jumătatea lunii martie, se va caracteriza prin temperaturi peste medie”, a declarat directoarea ANM, Elena Mateescu.
Adio ploi în perioada următoare. Sau cel puțin așa arată prognoza ANM. Deși este multă apă în sol de la ninsori și precipitații, se pare că absența acestora va creşte riscul de formare a zonelor secetoase la finalul lunii martie.
„În ceea ce privește precipitațiile, nu vor fi importante. De mâine, vremea se va schimba radical, atât din punct de vedere al cerului înnorat, cât și al ameliorării precipitațiilor. Din păcate, la noi nu vor fi precipitații semnificative. Începând de miercuri, poate mâine local și izolat în partea de nord-est sau la munte se vor înregistra unele ploi, dar săptămâna viitoare nu ne așteptăm la precipitații semnificative.
Abia după săptămâna următoare ar putea să avem unele precipitații, dar nu cantități foarte mari. […] Încheiem lunile ianuarie și februarie cu cantități foarte mici de precipitații. În ianuarie am avut doar 45% din cantitatea normală de precipitații, iar în februarie doar 30%. Va fi nevoie de ploi pentru a asigura aprovizionarea satisfăcătoare cu apă, deoarece în mare parte din țară ne confruntăm cu o aprovizionare deficitară. Indiferent de forma precipitațiilor, este posibil ca la finalul primei luni de primăvară să apară primele zone secetoase”, a încheiat aceasta.
În țară, vremea se va ameliora ca aspect și în privința precipitațiilor. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea, dar cu înnorări îndeosebi în regiunile sudice și sud-estice unde izolat va ploua slab, precum și în nord-est unde vor fi condiții pentru precipitații slabe mixte. Cu precădere în zona Carpaților Orientali, izolat vor fi posibile ninsori slabe.
Vântul va sufla slab și moderat, local cu ușoare intensificări în zona montană înaltă și în estul și sud-estul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 5 și 11 grade, cu cele mai ridicate valori în Banat, sudul Crișanei și în Oltenia, iar cele minime vor fi cuprinse între -7 și 1 grad, cu valori mai scăzute în depresiunile intramontane, în special cele ale Carpaților Orientali, spre -12 grade. Pe arii restrânse dimineața și noaptea va fi ceață.
În București, vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor, iar valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale specifice acestei date. Cerul va avea înnorări temporare ziua și va deveni mai mult senin noaptea. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 7…8 grade, iar cea minimă de -2…-1 grad, mai coborâtă în zona preorășenească până spre -4 grade.