Legumele de toamnă și fructele de sezon au ajuns la prețuri record. Românii care vor să facă murături au de scos din buzunar sute de lei anul acesta.
Dacă cu ani în urmă erau suficienți 100 de lei pentru a achiziționa fructe și legume pentru murături sau consum, iată că acum, cu aceeași sumă nu prea ai ce să faci la piață.
Chiar și specialiștii confirmă faptul că preţul legumelor şi fructelor de sezon este mai mare ca niciodată. Practic românii plătesc prețuri mai mult decât duble față de anul trecut.
Un kilogram de roșii a ajuns să coste 12 lei. De asemenea, castraveții, pe care mulți români îi pun la murat ajung să coste chiar și 8 lei, iar ardeii kapia și gogoșarii peste 10 lei.
Nici conopida nu mai e așa ieftină. Aceasta a ajuns să fie cu un leu mai scumpă. Totodată, e greu să mai găsești legume care să aibă prețul sub 5 lei pentru un singur kilogram.
Cartofii costă și ei 5-7 lei kilogramul, asta în contextul în care în anii trecuți prețul nu depășea 2 lei. Poate la prima vedere prețurile nu par mari, dar la final, românii au de plătit sute de lei.
Spre exemplu, cine vrea să facă castraveți murați și are nevoie de vreo 25 de kg va avea de scos din buzunar 200 de lei. Aceeași cantitate costa anul trecut sub 100 de lei.
Și cei care vor să facă zacuscă au de scos 150 de lei din buzunar pentru aceleași legume care anul trecut nu costau mai mult de 80 de lei.
E de așteptat ca prețurile să crească în continuare. Astfel, legumele de sezon pot fi considerate adevărate alimente de lux în această perioadă, având în vedere prețurile piperate.