News

Se schimbă schema de plafonare pentru prețul la curent și gaze. Facturile vor crește cei mai mult pentru românii care depășesc acest consum

Se schimbă schema de plafonare pentru prețul la curent și gaze. Facturile vor crește cei mai mult pentru românii care depășesc acest consum

Într-o conferință de presă recentă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că măsurile de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor la energie vor continua și după liberalizarea pieței, prevăzută pentru 1 aprilie 2025. Burduja a subliniat că, deși actualele măsuri vor fi menținute pe parcursul iernii, autoritățile pregătesc deja strategii pentru perioada de după această dată.

Ministrul Burduja a explicat că, pentru românii care plătesc în prezent sub plafonul stabilit, facturile ar putea fi chiar mai mici datorită scăderii prețurilor de piață. În cazul consumatorilor cu consum mic, sub 100 kWh pe lună, autoritățile vor implementa măsuri țintite pentru sprijinirea celor vulnerabili. Aceste măsuri vor fi adaptate pe baza nivelului socio-economic al gospodăriei, în conformitate cu practica altor state din Uniunea Europeană.

„Noi acum pregătim perioada de după 1 aprilie. Ce înseamnă asta? Noi am făcut nişte simulări. Pentru românii care plătesc astăzi 1,3 lei (pe kWh – n.r.), de fapt, plătesc sub plafon, aţi văzut că furnizorii s-au dus mai jos, sub aceste plafoane, cel mai probabil facturile vor fi mai mici. Pentru românii care plătesc acest 0,68 lei, deci au un consum sub 100 de kWh pe lună, vom găsi măsuri ţintite pentru cei care sunt vulnerabili, cei care au într-adevăr nevoie de sprijin,” a declarat Burduja.

El a adăugat că autoritățile se vor asigura că măsurile de sprijin vor fi bine țintite pentru a evita inechitățile între gospodării cu consum diferit de energie.

Stocarea gazelor naturale pentru iarna 2024-2025

În ceea ce privește stocarea gazelor naturale, ministrul a anunțat că România a atins un nivel de 88% din capacitatea totală de stocare, adică 2,8 miliarde mc. Conform regulamentelor Uniunii Europene, ținta de stocare este de 90% până la 1 noiembrie, iar România este pe cale să îndeplinească această țintă în timp record. Burduja a asigurat că stocarea gazelor nu se va opri aici, România vizând să depășească chiar 100% din capacitatea de stocare pentru a fi pregătită pentru eventuale condiții meteorologice nefavorabile sau probleme de aprovizionare.

„Continuăm să lucrăm pentru a ne asigura că avem suficiente rezerve de gaze naturale pentru iarnă, mai ales în contextul tensiunilor geopolitice și a schimbărilor în tranzitul gazelor prin Ucraina,” a declarat Burduja.

Ajutoare pentru încălzire și sprijin pentru consumatori

În ceea ce privește ajutoarele pentru încălzire, Ministerul Muncii a anunțat că, în 2024, cardurile de energie vor fi distribuite prin Poșta Română, incluzând ajutoare pentru lemne. Acest sprijin va continua în aceleași condiții ca și în anul anterior, cu noile criterii de acordare aplicându-se doar cererilor depuse după 1 ianuarie 2025.

„Ajutorul pentru încălzire este esențial pentru familiile cu venituri mici și pentru pensionari, care pot beneficia astfel de suport financiar în perioada rece a anului,” a afirmat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Perspective pentru viitor

Sebastian Burduja a asigurat că, pentru a preveni o posibila explozie a prețurilor după liberalizarea pieței, autoritățile vor lucra pentru a stabiliza prețurile și a proteja consumatorii vulnerabili.

„Ne străduim să nu permitem creșteri bruște ale prețurilor și să încurajăm furnizorii să achiziționeze energie în avans pentru a evita fluctuațiile mari de prețuri,” a adăugat ministrul.

România rămâne printre țările cu cele mai mici prețuri la gaze naturale și energie electrică în Uniunea Europeană, iar măsurile luate de autorități reflectă un angajament puternic de a proteja consumatorii și de a asigura stabilitatea în sectorul energetic.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate