News

Încă o minivacanța pentru români. Vine la scurt timp după Paște. S-a dat o nouă lege

Încă o minivacanța pentru români. Vine la scurt timp după Paște. S-a dat o nouă lege

Românii s-au relaxat în zilele libere pe care le-au avut de Paște, cu toate că vremea nu prea a ținut cu noi. Zilele libere s-au terminat dar asta nu înseamnă că nu vor mai exista altele.

O nouă minivacanță îi paște pe români, mai repede decât se așteptau. Este vorba de minivacanța de 1 Iunie, atunci când serbăm Ziua Copilului. Apoi, va mai exista și minivacanța de Rusalii.

În conformitate cu prevederile Codului Muncii, românii vor beneficia de trei zile libere în această perioadă. Pentru cei care nu pot lua liber, se va acorda compensație financiară sau alte zile libere în schimb.

Dacă de Rusalii sunt programate doar două zile libere conform prevederilor din Codul Muncii, românii vor beneficia de timp liber suplimentar în luna august, între 15 și 18, cu ocazia sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului.

Zilele libere rămase din 2024

  • 1 iunie – Ziua Copilului
  • 23, 24, 25 iunie (pică într-o zi de duminică) – Rusaliile
  • 15, 16, 17, 18 august – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României
  • 25, 26, 27 decembrie – Crăciunul

Compensații pentru cei care lucrează în zilele libere

În intervalul definit de Codul Muncii pentru zilele libere oficiale, în situația în care acestea nu pot fi acordate, angajatorul este obligat să ofere angajaților alternative, fie înlocuind acele zile libere într-o altă perioadă în decurs de 90 de zile de la data inițială, fie oferind compensații financiare adecvate.

„Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia”, se arată în lege.

În această situație, conform legii, compensațiile trebuie să fie echivalente cu suma salariului obișnuit al angajatorului, cu un procentaj stabilit la 100% din salariul încasat de angajat pentru o lună de muncă efectuată.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate