În România, realizarea unei lucrări de licență nu mai era obligatorie pentru finalizarea studiilor universitare. Conform Legii Educației Naționale nr. 1/2011, în forma actualizată, fiecare universitate putea decide dacă examenul de licență include sau nu o lucrare de licență. De exemplu Facultatea de Drept din cadrul Universității București sau cea din cadrul Universității Nicolae Titulescu optaseră doar pentru susținerea unui examen de tip grilă.
Art. 143 din Legea Educației Naționale stabilea că examenul de licență sau de diplomă se organizează conform regulamentului fiecărei universități. Poate include o probă scrisă și/sau o lucrare de licență, în funcție de regulamentul instituției de învățământ superior.
Ce înseamnă asta pentru studenți? Unele universități cereau doar un examen scris, fără lucrare de licență. Altele mențineau obligativitatea susținerii unei lucrări de licență. În special în domenii tehnice sau vocaționale, existau proiecte de diplomă în loc de lucrare de licență.
Ei bine, legea s-a schimbat DIN NOU. Astfel că din anul universitar 2025-2026, realizarea și prezentarea lucrărilor de licență redevine obligatorie, și va fi practic în completarea examenului scris. Măsura se aplica în toate universitățile din România acreditate, indiferent dacă sunt de stat sau private, conform ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial, pe data de 31 decembrie 2024.
Așadar „articolul 13, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
Art. 13. – (1) Examenul de absolvire constă în două probe, după cum urmează:
a) probă de evaluare a cunoștințelor fundamentale și de specialitate;
b) probă de prezentare și susținere publică a lucrării de absolvire’”.
În ultimii opt ani, adică din 2016 până în 2024, toate facultățile puteau decide dacă doresc să impună și examen scris și prezentarea unei lucrări de licență. De exemplu, la ASE s-a optat doar pentru lucrare foarte mult timp.
Ei bine de acum absolut toate facultățile vor trebuie să aibă cele două probe, dar există posibilitatea ca unele universități să ceară derogări de la minister și să organizeze altfel examenul.
Valentin Năvrapescu, președintele ARACIS, crede că ar putea exista derogări, printr-o modificare a legii, dacă anumiți specialiști din mediul academic vor aduce argumente convingătoare, potrivit cărora introducerea lucrării de licență nu ar fi o idee oportună, conform Ziare.com.