Într-un recent comunicat de presă, Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în unanimitate un ordin crucial pentru piața de energie electrică din România. Românii care au contracte cu ENEL, actual PPC România, Hidroelectrica sau orice alt furnizor trebuie să știe aceste detalii.
Ordinul vizează modificarea unor reglementări existente și introducerea unor măsuri destinate să tempera prețurile de dezechilibru și să optimizeze funcționarea sistemului energetic național.
Una dintre cele mai importante modificări este introducerea conceptului de cerere elastică. Acest concept, deja utilizat pe platforma europeană de echilibrare interconectată, va fi acum aplicat și în perioadele în care România nu este conectată la această platformă.
Utilizarea cererii elastice permite operatorului de transport și de sistem (OTS) să optimizeze și să reducă costurile de echilibrare prin acceptarea unor oferte alternative, inclusiv produse specifice de echilibrare locale.
Practic, OTS va comunica prețurile maxime pe care este dispus să le plătească pentru energia de echilibrare selectată, ceea ce va beneficia toți participanții pe piața de energie electrică prin scăderea costurilor de echilibrare.
În plus, OTS va avea obligația de a publica, în mod transparent și nediscriminatoriu, prețurile ofertelor pe tipuri de rezerve și prețurile marginale ale energiei de echilibrare selectate pentru fiecare interval de decontare. Această măsură va aduce mai multă transparență și va contribui la o mai bună gestionare a costurilor.
Modificările aduse reglementărilor includ și ajustarea prețului pentru energia electrică produsă de centralele aflate în perioada de probe. Acest preț va fi acum corelat cu prețul pentru piața pentru ziua următoare (PZU) pentru intervalul de decontare respectiv. Perioada de probe va fi stabilită de OTS pentru fiecare producător, în funcție de puterea și tensiunea de funcționare a acestuia.
De asemenea, ANRE a aprobat o prevedere importantă care obligă operatorii de rețea să transmită furnizorilor informații în timp util despre valorile măsurate ale consumului. Aceasta va ajuta furnizorii să ia măsuri proactive pentru echilibrarea portofoliilor lor, cu scopul de a îmbunătăți prognozele de consum și a reduce costurile de echilibrare. Această măsură va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025 și are potențialul de a reduce costul energiei electrice pentru consumatorii finali.
În contextul acestor modificări, Guvernul analizează posibilitatea plafonării prețurilor pe piața de echilibrare a energiei electrice, având în vedere recordurile recente înregistrate pe piața pentru ziua următoare. Ministerul Energiei a organizat recent o întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica, OPCOM și reprezentanții asociațiilor din domeniu pentru a discuta soluții de stabilizare a Pieței de Echilibrare.