News

Data la care trebuie să dispară toate centralele de apartament din România. Nu mai este foarte mult timp

Data la care trebuie să dispară toate centralele de apartament din România. Nu mai este foarte mult timp

Centralele de apartament au devenit un subiect intens discutat în spațiul european. Antal Lóránt, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României, spune dacă acestea vor fi sau nu interzise în România.

Antal Lóránt a oferit un interviu pentru gândul.ro în care explică prevederile Directivei europene referitoare la centralele individuale pe gaze. El spune că fiecare stat membru are dreptul să-și elaboreze propriul plan.

El mai spune că documentul nu creează o obligație pre-formulată prin care din 2040 se vor interzice centralele pe gaz. Ceea ce va fi interzisă va fi subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025.

”Conform documentului adoptat, fiecare stat membru va trebui să elaboreze un plan propriu. Un plan cu măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire.

Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Așadar, documentul nu creează o obligație pre-formulată prin care din 2040 se vor interzice centralele pe gaz.

Statele trebuie să vină cu propriul lor plan de acțiune.  Asta având în vedere orizontul acesta de 16 ani. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025”, spune el.

Centralele de apartament nu se vor interzice din 2025

Antal Lóránt a mai declarat că țările membre nu vor mai putea acorda niciun fel de ajutor financiar pentru achiziția acestor centrale. Totuși, subliniază că acest lucru nu implică interzicerea lor.

”Acest lucru înseamnă că statele nu vor putea acorda niciun fel de ajutor financiar pentru achiziția acestor centrale. Dar nu înseamnă și interzicerea acestora în 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare. Stimulente pentru sistemele de încălzire în condominiu (precum centralele pe bloc) sau pentru sistemele de încălzire hibride.  Ar vorba  fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, continuă Antal Lóránt.

El mai spune că nu se poate preciza o dată anume de la care centralele pe bază de gaz natural sau alte produse petroliere să fie interzise.

”Decizia privind interzicerea acestor centrale revine statelor membre prin planurile pe care trebuie să le elaboreze. în România nu există deocamdată vreun plan formulat pe această temă. Așadar,  nu se poate preciza o dată anume de la care centralele pe bază de gaz natural sau alte produse petroliere să fie interzise”, spune acesta.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate