News

Cifre jenante! Cât la sută din tinerii de astăzi au absolvit o facultate? Ponderea celor cu studii superioare este îngrijorător de mică. Situația în alte țări din UE

Cifre jenante Cât la sută din tinerii de astăzi au absolvit o facultate Ponderea celor cu studii superioare este îngrijorător de mică. Situația în alte țări din UE
Photo by Austin Distel on Unsplash

Profesorii sunt în grevă și cer salarii mai mari, ceea ce este normal ținând cont de veniturile infime pe care majoritatea dascălilor din România le au. Doar că situația actuală ridică multe semne de întrebare legate de performanțele lor. Rata analfabetismului în țara noastră depășește 50% în rândul adolescenților, iar veștile proaste nu se opresc aici.

Mulți tineri cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani nu au studii superioare. Mulți nu au absolvit nici măcar examenul de bacalaureat, iar dintre cei care au făcut-o, doar o parte au optat pentru a merge la facultate.

Mai exact, în anul 2022, România se afla pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte ponderea tinerilor cu vârstă cuprinsă între 25 – 34 ani cu studii universitare, cu doar 25%. Cifrele sunt îngrijorătoare și departe de media europeană de 42% şi de ţinta de 45% vizată de UE până în 2030, arată datele Eurostat.

Ce țară are cei mai mulți tineri cu studii superioare

Media raportată la nivelul Uniunii Europene a fost anul trecut cu un punct procentual peste cea din 2021 (41%) şi cu trei puncte sub ţinta propusă pentru 2030 pentru categoria de vârstă 25-34 de ani, scrie Ziarul Financiar.

Pe lângă România, cele mai mici procente au fost înregistrate în Italia (29%) şi Ungaria (32%). Totuși cele două țări sunt peste România, iar Italia are un număr de locuitori mult mai mare.

Sunt peste jumătate din ţările membre UE care au atins deja ţinta propusă pentru 2030: Irlanda (62%), Luxemburg (61%), Cipru (59%), Lituania (58%), Olanda (56%), Suedia (52%), Spania şi Belgia ( 51%), Franţa (50%), Danemarca (49%), Slovenia (47%), Letonia (46%) şi Grecia (45%).

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate