METEO. Ciclonul care se apropie de România și-a schimbat direcția în ultimele ore, iar acum pericolul mare s-a mutat în alte zone, complet diferite față de previziunile meteorologilor. Chiar în urmă cu puțin timp, premierul Marcel Ciolacu a instituit o celulă de criză și a avut o ședință cu șefii de la ANM și de la Apele Române pentru a găsi soluții.
Așadar sunt trei județe care vor fi în mare pericol în următoarele zile. Este vorba despre Călărași, Dâmbovița și Ialomița, în special din cauza bazinelor piscicole. Există riscul ca acestea să se rupă și să provoace inundații masive.
”A fost astăzi ședință la Ministerul Mediului, se mai face și după amiază o ședință. Din ultimele informări, ciclonul se va muta din est în partea de sud Călărași, Dâmbovița, Ialomița. Acolo sunt bazine piscicole și există risc să se spargă.”, ar fi spus premierul Marcel Ciolacu, după ce a fost informat despre situație, conform stiripesurse.ro.
Președintele PSD a cerut ca avertizarea populației să se realizeze rapid. Aceasta a dat ordin și să se compună echipe mixte, care să meargă din casă în casă și să avertizeze populația. Se pare că problemele sunt mult mai grave decât se anticipase. Momentan cu viitura de pe Dunăre, lucrurile par sub control, dar totul s-a complicat în alte zone.
Ciolacu a mai cerut ca persoanele cu dizabilități, dializă sau alte probleme medicale grave să fie duse în alte zone, înainte să vină ploaia pentru a nu fi în pericol din cauza unor blocaje ulterioare.
„Dacă vineri și sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă, vineri vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână, 33-34 de grade Celsius în sudul extrem, chiar și sâmbătă, 26-33 de grade în sudul țării, situația se va schimba începând de duminică, când de la 34 de grade, practic o prăbușire a regimului de temperaturi la cel mult 15 grade în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 de grade în partea de sud-est a țării. Ce înseamnă acest lucru? Un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de aer foarte cald înseamnă fenomene meteorologice extreme care impun o atenție deosebită în intervalul următor.
De aceea, astăzi, împreună cu colegii de la Centrul Național de Prognoză, ANM, pe baza următoarelor date din această noapte de la 00:00 și de mâine dimineață de la ora 06:00, la ora 10:00, în cadrul Consiliului de prognoză, va emite o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest și nord-vest a țării, mă refer aici la Banat, Crișana, Maramureș și vestul Transilvaniei, pentru că activitatea ciclonică în Mediterană este una foarte intensă și vorbim de manifestări de instabilitate atmosferică deosebită în această parte a țării.
(…) Probabil, cu siguranță un cod galben, având în vedere cantitățile de precipitații prognozate la acest moment de până la 30-40 l/mp. Începând de duminică și până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce privește acest episod de vreme instabilă deosebit de accentuat, să avem zone în țară de cod galben, posibil în toată țara, și chiar și areale de cod portocaliu, așa cum anunțat în toate intervențiile. Cele mai mari cantități de 60-80 l/mp, posibil peste 90 l/mp, le așteptăm, așa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpații Meridionali și de Curbură.
Cu siguranță, mâine dimineață, în funcție de ultimele informații, vom interveni conform datelor astfel încât, dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantități care să depășească pe secvențe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore valori de peste 100 l/mp, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de cod roșu, de tip nowcasting, fie un cod roșu de la început dacă aria în care anticipăm aceste cantități este una destul de extinsă și mă refer aici la zone din Oltenia și Muntenia și zona Carpaților Meridionali și de Curbură”, a transmis șefa ANM, Elena Mateescu în cursul zilei de joi.