News

Ce se întâmplă dacă circuli cu anvelope all season în timpul iernii. Anunțul făcut de RAR

Ce se întâmplă dacă circuli cu anvelope all season în timpul iernii. Anunțul făcut de RAR

Odată cu prima ninsoare, șoferii sunt sfătuiți să verifice echiparea corespunzătoare a mașinilor pentru a circula în siguranță pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei.

Registrul Auto Român (RAR) reamintește faptul că utilizarea anvelopelor de iarnă nu este doar o recomandare, ci și o cerință legală, sancționată în cazul în care nu este respectată.

Conform Ordonanței Guvernului nr. 5/2011, care modifică OG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie în condiții de drum acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Anvelopele de iarnă sunt recunoscute prin inscripționarea literelor „M” și „S” (de la „mud” – noroi și „snow” – zăpadă), fie sub forma M+S, M.S., fie M&S.

„Anvelopele all-season nu garantează că respectă cerințele legale”, avertizează RAR, deoarece denumirea comercială „all-season” nu indică obligatoriu conformitatea pentru condiții de iarnă.

Singurul indicator valabil pentru omologarea anvelopelor pe timp de iarnă este marcajul M și S, conform OG nr. 5/2011.

Când sunt obligatorii anvelopele de iarnă

RAR reiterează că nu există o perioadă prestabilită pentru utilizarea anvelopelor de iarnă. Acestea devin obligatorii doar atunci când condițiile meteo aduc drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Dacă autovehiculul nu este echipat corespunzător în aceste condiții, șoferii riscă amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni, care se ridică la 9-20 de puncte amendă.

Beneficiile anvelopelor de iarnă

În afară de conformitatea legală, anvelopele de iarnă oferă avantaje esențiale pentru siguranță. La temperaturi sub 7-8°C, acestea rămân moi, îmbunătățind aderența și reducând distanța de frânare, în contrast cu anvelopele de vară, care devin rigide la temperaturi scăzute.

RAR recomandă și verificarea anului fabricației (DOT) și a adâncimii profilului anvelopelor. Anvelopele mai vechi de 4-5 ani pot prezenta semne de uzură, iar consultarea unui specialist în astfel de cazuri este recomandată pentru a asigura siguranța în trafic.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate