De cele mai multe ori repurtăm hainele, fără a sta prea mult pe gânduri. Luăm în considerare doar dacă obiectele vestimentare miros a transpirație sau sunt pătate, însă experții spun că este vorba de mai mult decât atât.
De câte ori este adecvat să purtăm hainele fără să le spălăm pare să se bazeze mai degrabă pe folclor sau pe educație, decât pe sfaturile profesionale.
Utilizatoarea TikTok Allison Delperdang a declanșat o dezbatere online aprinsă când a postat pe 10 ianuarie un videoclip în care spune că poartă aceeași pijama de mai multe ori.
„Când eram mai mică, părinții mei ne puneau mereu să purtăm pijamale… mai multe nopți la rând, pentru că nu erau murdare, și încă fac asta ca adult”, a spus ea. „Trebuie să știu dacă, ca adulți, încă mai facem asta sau ar trebui să fac literalmente haine murdare în fiecare seară?”.
Răspunsul – atât pentru pijamale, cât și pentru alte haine – depinde, din punct de vedere tehnic, de aspecte personale, cum ar fi nivelul de transpirație și stilul de viață, deși pentru mulți oameni pot intra în joc alți factori mai abstracți, spun experții.
Credințele noastre despre igiena hainelor sunt în mare parte „sociale și culturale”, a declarat Dr. Anthony Rossi, dermatolog asistent la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York și membru al Academiei Americane de Dermatologie.
„Oamenii au tendința de a se spăla și de a se „supra-igiena”, pentru că, mai ales în America, ne permitem luxul de a putea face toate aceste lucruri tot timpul”.
Purtarea acelorași haine – în special în zile consecutive – este „legată de evitarea oboselii decizionale, prin urmare, purtarea acelorași haine implică mai puține decizii de luat și mai puțin stres în fiecare dimineață”, a declarat Manal Mohammed, lector superior de microbiologie medicală la Universitatea Westminster din Londra.
Faptul că nu știți când să vă spălați hainele poate avea consecințe la ambele capete ale spectrului. Spălarea lor prea rar ar putea duce la probleme sau infecții ale pielii, iar spălarea prea des ar putea dăuna obiectelor vestimentare. Aceasta din urmă poate duce, de asemenea, la spălarea inutilă a rufelor și la utilizarea de resurse.
Iată câteva principii călăuzitoare care să vă ajute să determinați când o piesă de îmbrăcăminte poate fi purtată din nou fără a fi spălată și când este timpul să o aruncați în coșul de rufe.
Nu există o regulă strictă pentru a ști de câte ori puteți purta din nou hainele, dar experții spun că există câteva tipuri de haine care ar trebui spălate după fiecare folosire: lenjeria de corp, șosetele, colanții, jambierele și hainele active. Acest sfat se aplică, de asemenea, pentru orice alte haine cu pete, transpirație, miros sau murdărie vizibilă, a spus Mohammed.
Aceste tipuri de haine sunt „pe o parte a corpului nostru care are o mulțime de bacterii naturale care trăiesc pe corpul nostru, cum ar fi microbiomul nostru și bacteriile”, a spus Rossi. „Apoi, din activitățile de zi cu zi, transpirăm. Asta doar generează umiditate și un mediu în care aceste bacterii se pot supraînmulți”.
Pe lângă bacteriile provenite din transpirație, hainele purtate în sălile de sport sau în mediile sportive pot intra în contact cu bacterii precum Staphylococcus aureus, ceea ce duce la infecții comune în comunitate și în spitale. Aceste infecții pot deveni grave dacă pătrund în țesuturile interne sau în fluxul sanguin.
Unele persoane își pot lăsa hainele de antrenament să se usuce la aer sau la uscător, cu intenția de a le putea purta din nou a doua zi. Dar această abordare înrăutățește situația, a spus Rossi.
„Căldura va face ca bacteriile să crească. Nu este suficient de fierbinte pentru a le steriliza”, a spus el. „Este într-adevăr spălarea cu apă și săpun (de care aveți nevoie) – și cu apă caldă, în special, pentru că va ajuta la desprinderea murdăriei și a sebumului și va scăpa cu adevărat de bacterii.”
În ceea ce privește motivele pentru care nu ar trebui să purtați din nou șosete fără să le spălați mai întâi, „infecțiile fungice la nivelul picioarelor și al degetelor de la picioare sunt pur și simplu galopante”, a declarat dermatologul Dr. Jeremy Fenton, director medical pentru Schweiger Dermatology Group din New York și instructor clinic de dermatologie la Mount Sinai Hospital.
„Interiorul pantofilor noștri este mediul perfect pentru înmulțirea ciupercilor. Este cald, este umed, este întunecat.”
Din acest motiv, ar trebui să vă spălați pantofii sau cel puțin tălpile interioare în mașina de spălat cel puțin o dată pe lună, a spus Rossi.
În cazul pijamalelor, al hainelor exterioare, al blugilor și al altor haine, de câte ori le puteți purta fără să le spălați se bazează pe aceleași principii ca și în cazul lenjeriei de corp sau al hainelor active.
„În ceea ce privește pantalonii și cămășile, cred că totul ține de nivelul de confort și de cât de mult transpiri pe parcursul zilei”, a spus Rossi. „O mulțime de oameni poartă tricouri de corp. Cămașa de dedesubt ar fi ceva de spălat, în timp ce cămașa de sus nu prea ai nevoie să o speli.”
Dacă obișnuiți să faceți duș înainte de culcare, purtați lenjerie de corp și transpirați puțin sau deloc atunci când purtați pijamale, le-ați putea purta timp de o săptămână fără să le spălați, spun experții. Dar dacă nu faceți aceste lucruri, ar trebui să le spălați de fiecare dată.
Îmbrăcămintea exterioară – cum ar fi paltoanele sau jachetele – de obicei nu trebuie spălată mai mult de o dată pe lună, deoarece nu intră în contact cu pielea, a spus Rossi. „Dacă o purtați în fiecare zi, probabil (spălați-o) la fiecare două săptămâni”, a sugerat el.
Dacă și cât de des trebuie spălați blugii poate fi un subiect fierbinte, deoarece mulți oameni doresc să mențină integritatea țesăturii, care este de obicei mai rigidă și mai durabilă decât altele. Dacă blugii nu sunt transpirați, murdari sau pătați, nu trebuie să fie spălați des, a spus Rossi. „Eu personal nu-mi spăl blugii”, a adăugat el.
Mohammed a recomandat spălarea blugilor o dată pe lună, dar a recunoscut că depinde de stilul tău de viață și de mediu, scrie CNN.
Cele mai importante întrebări pe care ar trebui să vi le puneți, spun experții, atunci când vă gândiți dacă să purtați din nou ceva fără să îl spălați sunt următoarele: Miroase? Am vreo afecțiune a pielii, cum ar fi eczeme, erupții sau leziuni cutanate? Este vizibil murdar? Este transpirat? Am purtat lenjerie intimă cu aceasta?