News

Avem o nouă epidemie în România. Peste 100.000 de persoane s-au îmbolnăvit în ultimele 7 zile. Ce simptome prezintă pacienții

Avem o nouă epidemie în România. Peste 100.000 de persoane s-au îmbolnăvit în ultimele 7 zile. Ce simptome prezintă pacienții
Medicul Adrian Marinescu

A venit iarna și odată cu ea s-au înmulțit și virozele de toate tipurile, care sunt mult mai agresive față de anii anterior. Specialiștii spun că acest lucru se întâmplă din cauză că virușii au intrat în competiție cu COVID-19 și au dezvoltat rezistență la antibiotice. Cabinetele medicilor de familie sunt pline, la fel și spitalele.

Copiii sunt cei mai afectați. Formele de boală sunt destul de severe, iar cei mici suferă destul de mult. Tocmai de aceea, aceștia trebuie protejați și tratați încă de la primele simptome. Altfel totul se agravează și poate ajunge la lucruri complicate.

”Peste 65% sunt viroze, cele mai multe sub cinci ani, sunt pneumonii interstițiale, sub doi ani avem foarte multe bronşiolite, avem din păcate şi gripă, şi COVID. Am depășit demult aproape 50 de consultații pe ziua de astăzi și încă sunt 10 oameni la momentul acesta în mașina. Programările în acest moment sunt până la sfârșitul lunii decembrie”, a declarat Valeria Herdea, medic de familie și pediatru.

O veste proastă vine și de la secțiile de terapie intensivă pentru copii, care au rămas fără locuri. Medicii sunt efectiv disperați de valul mare de pacienți și spun că triajul se face ca pe front. Doar cei în stare foarte gravă prind un loc liber.

Ce simptome prezintă pacienții cu viroza care i-a speriat pe medici

”Sunt foarte multe cazuri pe boli respiratorii, adică aproximativ 80-90% dintre cazurile care se prezintă pe parcursul unei zile. Mulți pacienți ajung să stea în zona de primiri urgențe, mai multe ore în așteptare de a se elibera câte un pat”, spune și și Carmen Zapucioiu, pediatru la Grigore Alexandrescu, potrivit Observatornews.ro.

”Nu neapărat că e o tripandemie, dar putem spune că este o situație complicată și greu de manageriat, pentru că vei avea în același timp cazuri de gripă, şi ele vor crește în viitorul apropiat, viroze și infecțiile cu COVID”, a transmis și medicul Adrian Marinescu de la Institutul de Boli Infecțioase, Matei Balș.

Tratamentul este unul destul de complex, da diferă de afecțiune. Nu se urmează o schemă clasică, trebuie ca fiecare pacient să-și primească rețeta cea mai potrivită.

”Este clar ca atunci când ai gripă este debutul simplu, cu dureri musculare și articulare care te pun la pat, te fac să te simți că ești bătut. Poți să ai și o viroză care să fie cu manifestări similare. Legat de infecția cu SARS-CoV-2, dacă ar fi să deosebim de o viroză, e foarte greu, pentru că sunt în general forme ușoare la varianta Omicron şi la subvariante, și atunci e absolut imposibil fără testare. Diferența e la nivel de tratament”, spune Adrian Marinescu.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate