News

Atenție pensionari! Apar penalizări la această pensie. Cine ajunge să primească mai puțini bani de la 1 septembrie

Atenție pensionari Apar penalizări la această pensie. Cine ajunge să primească mai puțini bani de la 1 septembrie
FOTO: keralakaumudi.com/

Apar penalizări la această pensie, iar toți pensionarii trebuie să știe ce au de făcut astfel încât să nu ajungă în situația în care să încaseze mai puțini bani de la 1 septembrie 2024.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dat detalii despre această situație. Este vorba despre pensia anticipată. Toți cei care vor să se pensioneze anticipat au de respectat anumite criterii.

În caz contrar, aceștia vor fi penalizați, iar pensia lor va fi mai mică. Cum e situația acum și ce se va schimba de la 1 septembrie 2024? Momentan, pensia anticipată fără penalizări poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Condiția este să fie realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Când se iese la pensie anticipat cu penalizări?

O astfel de pensie poate fi obținută tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. pe de altă parte, este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare.

Ministrul Muncii spune că există anumite excepții. Pot să iasă la pensie mai devreme fără penalizări și bărbații care au împlinit 60 de ani, dar care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani.

Ce penalizări vor avea acești pensionari

”Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și te poți pensiona anticipat în două situații: Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani. Fără nicio penalizare, cu toate drepturile”, a explicat Ministrul Muncii.

Pe de altă parte, în anumite situații, bărbații pot fi și penalizați. Mai exact, românii care au un stagiu de cotizare de 35 de ani, pot să iasă la pensie anticipat, dar cu penalizări.

Astfel, aceștia ar urma să piardă bani la pensie și vor încasa venituri ceva mai mici din această toamnă. Este vorba despre o penalizare semnificativă, conform ministrului.

”De asemenea, pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege, la o penalizare de 24%, cât este pe noua lege”, a spus Simona Bucura-Oprescu la Antena 3 CNN.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate