News

Anunț important despre punctele de reciclare din România! Ce se întâmplă cu sistemul SGR de la 1 octombrie. E oficial

Anunț important despre punctele de reciclare din România Ce se întâmplă cu sistemul SGR de la 1 octombrie. E oficial

Anunț important despre punctele de reciclare din România. Ce se va întâmpla cu sistemul SGR de la 1 octombrie și ce trebuie să știe toți românii?

În curând se împlinește un an de la implementarea sistemului SGR. Acesta a fost pus la dispoziție românilor la data de 30 noiembrie 2023, iar de atunci, punctele de reciclare s-au umplut.

Sunt oameni care câștigă bani din reciclarea PET-urilor și le adună din diferite locații. Și se pare că toată lumea a rămas surprinsă de cantitatea record reciclată.

România a reușit să colecteze peste 200.000 de tone de recipient în mai puțin de 1 an. Cum evoluează însă rata de reciclare și ce se poate întâmpla până la 1 octombrie?

În primul rând implementarea sistemului SGR (sistemul Garanție-Returnare) a venit la pachet cu oferirea unei rate de reciclare – 0,5 lei pentru fiecare recipient reciclat, dar care are pictograma SGR pe ambalaj.

Ce se întâmplă cu punctele de reciclare din România

Rata de reciclare ar putea marca o evoluție, anul viitor, spun specialiștii. De la 1 octombrie în primul rând e de așteptat ca din ce în ce mai mulți oameni să aleagă să recicleze.

Mai mult de atât, de anul viitor, românii ar putea să primească mai mulți bani. Mai exact, zvonurile spun că de la jumătatea anului 2025, românii ar putea să plătească 1 leu pentru fiecare recipient încadrat în SGR.

De vină ar fi chiar interes românilor, care de altfel a fost apreciat și în Europa. Menționăm faptul că în alte țări, punctele de reciclare există deja de ani buni. Succesul înregistrat în România însă nu poate fi comparat însă, fiind cu mult mai mare într-un timp foarte scurt.

„După 33 de ani în care sistemul de resurse proprii a rămas acelaşi, UE a introdus în 2021 o nouă sursă de venituri pentru statele membre, bazată pe deşeurile provenite din ambalaje plastice. Din păcate însă, procesul de calcul al contribuţiilor nu este suficient de bine pus la punct. Solicităm Comisiei Europene să remedieze rapid dificultăţile şi să pună în aplicare modificările operate”, a precizat Lefteris Christoforou, membru ECA.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate