News

Ai postat despre acest subiect pe Facebook, Instagram sau altă rețea de socializare? Să te aștepți la o amendă de 10.000 de lei. Nimeni nu va putea scăpa

Ai postat despre acest subiect pe Facebook Instagram sau altă rețea de socializare Să te aștepți la o amendă de 10.000 de lei. Nimeni nu va putea scăpa

Amenzi de 10.000 de lei. Asta primesc românii care nu respectă anumite reguli în mediul online. Deja s-au aplicat astfel de sancțiuni.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDC) a aplicat o amendă de aproape 2.000 de euro unei persoane fizice, după ce aceasta a înregistrat o persoană în spitalul în care lucra, fără a avea acordul acesteia.

Filmarea a fost urcată pe rețelele de socializare, dar ștearsă în aceeași zi. Chiar și așa, filmarea a fost văzută de foarte mulți oameni.

 „Înregistrarea audio-video a condus la dezvăluirea datelor personale ale pacientei, precum imagine, voce, nume, prenume și stare de sănătate. Operatorul a șters în cursul aceleiași zile înregistrarea de pe pagina sa de Facebook, dar nu înainte ca aceasta să fie vizualizată de un număr foarte mare de persoane și să fie preluată și diseminată pe diverse site-uri de internet și canale mass-media”, arată autoritățile.

Amenzi de 10.000 de lei pentru cei care fac astfel de lucruri

Drept urmare, acesta a primit o amendă de 9919,2 lei, aproape 2.000 de euro.

Amenda a fost aplicată pentru încălcarea dreptului pacientului. Orice pacient are dreptul să nu fie filmat sau fotografiat fără acordul său.

Există și excepții, atunci când imaginile vor ajuta la punerea diagnosticului sau a tratamentului. De asemenea, o excepție o constituie și evitarea suspectării unei culpe medicale.

„Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a aplicat și o măsură corectivă, dispunând operatorului să asigure conformitatea cu GDPR a operațiunilor de prelucrare a datelor personale, astfel încât datele personale ale pacienților să fie prelucrate cu stricta respectare a dispozițiilor legale privind prestarea serviciilor medicale și protecția datelor personale, prin evitarea colectării și/sau divulgării ilegale/excesive/neautorizate a datelor personale ale acestora”, arată autoritățile.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate