News

Adio spațiul Schengen pentru România! Ce poziția a adoptat Ungaria cu privire la țara noastră? Austria, declarații revoltătoare

Adio spațiul Schengen pentru România Ce poziția a adoptat Ungaria cu privire la țara noastră Austria declarații revoltătoare
11 oct. / 08:00

În luna martie, România și Bulgaria reușeau în sfârșit să fie primite în spațiul Schengen, însă numai la nivel aerian și maritim. Pronosticul se anunța a fi unul bun și până la finalul anului, cele două țări trebuiau să adere și cu spațiul terestru. Premierul Marcel Ciolacu dădea asigurări chiar în urmă cu două zile că până în luna decembrie a acestui an chiar așa vor sta lucrurile.

Doar că Austria se opune din nou. Chiar înainte să înceapă Consiliul JAI, ministrul de interne din acest stat, Gerhard Karner, a declarat,  că nu a sosit încă momentul pentru admiterea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, dar există motive de „optimism prudent”.

„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a spus acesta Karner, citat de Kurier. Poziția lui este surprinzătoare în condițiile în care pe surse apăruseră informații conform cărora Austria ar fi pregătită să ridice veto-ul împotriva României după alegerile parlamentare care au avut loc aici recent.

Așadar, în ciuda presiunilor celorlalte țări de a finaliza acest capitol la ultimul Consiliu JAI din acest an, care va avea loc în decembrie, sunt mari șanse ca problema Schengen să persiste atât pentru România, cât și pentru Bulgaria.

În cadrul acestui Consiliu JAI, care a avut loc zilele acestea, miniștrii au discutat despre situația în spațiul Schengen și au făcut schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Oficialii s-au concentrat pe întărirea frontierelor externe ale UE și, în special, pe îmbunătățirea calității controalelor la frontieră și pe îmbunătățirea cooperării cu țările terțe, transmite președinția ungară a Consiliului.

Ungaria susține aderarea României la spațiul Schengen

Ministrul afacerilor interne din Ungaria, Sándor Pintér a spus că „întărirea securității frontierelor noastre externe este de o importanță capitală pentru președinția maghiară”.

„Rămânem angajați să asigurăm cât mai curând posibil aderarea deplină la Schengen a Bulgariei și României”, a insistat oficialul.

Le ședința JAI, președinția maghiara a raportat despre stadiul implementării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să ridice controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Stabilirea datei ridicării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România va necesita o nouă decizie a Consiliului.

Bulgaria și România au prezentat măsurile pe care le-au implementat de la decizia Consiliului din decembrie, de a-și proteja frontierele externe și de a combate migrația ilegală.

„Multe delegații au evidențiat importanța furnizării de resurse adecvate pentru protecția frontierelor externe și a asigurării utilizării minuțioase a sistemelor de informații ale UE. De asemenea, miniștrii au subliniat rolul Frontex în sprijinirea statelor membre și a țărilor terțe cu care a semnat acorduri”, a mai transmis ministrul maghiar de interne.

Și actualul comisară UE pentru afaceri interne, suedeza Ylva Johansson, şi-a exprimat dorinţa de a asista la ridicarea controalelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria înainte de încheierea mandatului său.

Anda Ion este jurnalistă din anul 2015. A terminat Facultatea de Jurnalism și a colaborat cu numeroase publicații editate în varianta print. Din acest an, a hotărât să facă performanță și în online. citește mai mult
Articole recomandate