Adio e-Factura? Ce decizie a luat Guvernul la câteva luni de când această măsură a fost implementată? Informații extrem de importante pentru români.
Ministrul Finanțelor anunță ce se întâmplă cu e-Factura. Se pare că de la implementarea acestei măsuri, o serie de lucruri s-au schimbat. Care e efectul?
Marcel Boloș confirmă că sistemul e-Factura, dar și sistemele e-Transport, alături de SAF-T sunt un mare succes. Acestea au contribuit la digitalizarea ANAF, iar rezultatele se văd.
Au fost obținute încasări record, iar lucrurile merg mai bine ca oricând. Tocmai din acest motiv, sistemele sunt lăudate și se pare că nu se va renunța vreodată la ele.
Conform ministrului, sistemele SAF-T, e-Factura, e-Transport, alături de interconectarea caselor de marcat, precum și interoperabilitatea bazelor de date, au dus la furnizarea de date fiscale consistente către sistemul de analiză de risc.
Asta înseamnă că a fost evitată evaziunea fiscală. Totodată, măsura a dus la creșterea veniturilor colectate, deci a fost în beneficiul statului.
Astfel românii care se gândeau că se va renunța curând la e-Factura pot uita de asta. Autoritățile sunt mulțumite de cum merg lucrurile și nu e exclus ca și alte măsuri similare să fie implementate în timp.
„Sigur că sunt şi critici, unele justificate, altele de faţadă. Unora nu le convine ca ANAF să se bage în treaba lor şi ştiu să îşi facă vocea auzită. Noi rămânem însă deschişi la orice observaţii şi încercăm să ne îmbunătăţim sistemele prin dialog şi cooperare cu mediul de afaceri.
Cert este că măsurile de digitalizare pe care le-am implementat se dovedesc a fi, în cele din urmă, cheia pentru asigurarea echilibrului bugetar. Chiar dacă unora nu le place, numai prin digitalizare şi prin consolidare fiscală putem susţine investiţiile şi dezvoltarea economică durabilă, fără a pune presiune suplimentară asupra contribuabililor corecţi”, a transmis Marcel Boloş.