News

4 iunie, zi de mare sărbătoare. Ce este interzis să faci de Rusalii. Tradiții și obiceiuri

4 iunie zi de mare sărbătoare. Ce este interzis să faci de Rusalii. Tradiții și obiceiuri

Zi de mare sărbătoare, duminică, 4 iunie. Creștinii sărbătoresc Rusaliile, care durează două zile, astfel că și ziua de luni, 5 iunie este la fel de importantă.

Rusaliile sunt una dintre cele mai vechi sărbători și sunt sărbătorite la 50 de zile de la Paște. Credința populară spune că acestea ar fi spiritele morților care după ce au părăsit mormintele în Joia Mare din săptămâna Paștelui refuză să se întoarcă sub pământ și încep să facă rele oamenilor.

Tocmai din acest motiv, această zi de mare sărbătoare este încărcată de numeroase superstiții, dar și alte tradiții. În zilele de Rusalii spre exemplu se împodobesc casele cu ramuri de tei și de nuc, pentru a alunga spiritele rele.

Ramurile trebuie sfințite la biserică și pot fi puse și în pragul casei. De asemenea, oamenii umblă în buzunare cu frunze de nuc sau de tei sfințite pentru a fi feriți de spiritele rele.

Referitor la ramurile de tei, acestea trebuie sfințite la slujba din duminica Rusaliilor și se păstrează în casă tot anul și se folosesc ca leacuri atunci când este nevoie.

Ce este interzis să faci de Rusalii

De asemenea, sunt și zone în țară în care gospodinele ung cu usturoi ușile pentru ca locuința să fie păzită de rele și ghinioane între anul.

Alte superstiții spun că nu este bine să de cerți în ziua de Rusalii. Cei care fac asta vor fi pedepsiți de spiritele rele. De asemenea, în această zi de sărbătoare este interzis să călătorești singur departe de casă.

Nu ai voie să mergi în apropierea fântânilor și nici prin păduri, pentru că în acest mod ai putea să se te întâlnești cu spiritele rele. Tot de Rusalii este interzisă orice tip de muncă.

Tocmai din acest motiv, acesta sărbătoare vine și cu zile libere de la stat. Treburile casnice sunt și ele interzise de asemenea și totodată nu se dau nici lucruri cu împrumut. Pe de altă parte, este bine să dăm de pomană de Rusalii.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate