Investigații

Povestea adevărată a miliardarilor de la Dedeman. Dragoș și Adrian Pavăl provin dintr-o familie cu opt copii. Cum au ajuns cei mai bogați români

Povestea adevărată a miliardarilor de la Dedeman. Dragoș și Adrian Pavăl provin dintr-o familie cu opt copii. Cum au ajuns cei mai bogați români

Poate numele Dragoș și Adrian Pavăl nu vă sună chiar atât de cunoscute, însă toată România cunoaște bine brandul Dedeman. De altfel, anul 2020 a însemnat un record pentru companie, care a declarat un profit record de 690 de milioane de euro, adică 3,3 miliarde lei. Nimeni, niciodată, din istoria companiilor cu capital românesc nu a mai reușit o asemenea performanță.

Dragoș și Adrian Pavăl au reușit și în 2023 să facă istorie. Ei au fost incluși în topul select al celor aproximativ 2000 de miliardari de pe întreaga planetă. Revista Forbes Internațional arată că cei doi frați au împreună cea mai mare avere din România, peste Ion Țiriac. Aceasta se ridică la aproximativ 3 miliarde de dolari.

Dragoș și Adrian Pavăl provin dintr-o familie modestă cu opt copii, care locuiau într-un sat din județul Suceava. Dragoș era cel mai mare dintre frați și cel care avea cele mai bune performanțe la învățătură. Astfel că a decis să meargă la liceu la Iași și nu la Fălticeni, localitate situată la 15 km distanță de casă.

Ce facultate au terminat frații Dedeman, Dragoș și Adrian Pavăl

„Nici azi nu știu ce a fost în capul meu de am plecat atât de departe, mai ales că părinților le-a fost foarte greu să mă întrețină. Dar poate că așa a fost să fie, să-mi iau viața în mâini de la 14 ani. Părinții mei sunt oameni simpli, de la țară. Chiar dacă nu au făcut școli înalte, au o înțelepciune a lor. Norocul nostru a fost să avem părinți înțelepți, care ne-au educat și ne-au format astfel încât să înțelegem că fără muncă nu poți obține niciodată nimic. Originea modestă n-a fost niciodată o povară, din contră, m-a ajutat enorm”, spunea Dragoș Pavăl într-un interviu mai vechi pentru Adevărul.

În vacanțe venea acasă și muncea. Dar și învăța pentru facultate. A intrat cu brio la Facultatea de Matematică din Iași și s-a înscris la secția de Informatică. Fratele lui, Adrian l-a urmat ca și model, însă restul au rămas acasă. Părinții nu-și puteau permite să-i țină pe toți opt (șase băieți și două fete) în școală, dar astăzi lucrează toți la Dedeman.

Toți cei 8 frați lucrează la Dedeman

„Părinții nu ne puteau ține pe toți în școală, iar frații noștri mai mici s-au sacrificat pentru ca eu și Adrian să putem face o facultate. A fost o datorie morală să-i aducem pe toți lângă noi”, spune Dragoș Pavăl, care este și principalul acționar al firmei.

Dedeman a luat naștere în anul 1992, la Bacău, și a fost mai întâi un butic de 16 metri pătrați în care se vindeau de la sucuri și gume de mestecat, până la unghiere și papuci de casă.

Magazin Dedeman

După facultate, Dragoș Pavăl a primit repartiție la o fabrică de confecții din Bacău. Acolo a înțeles ce înseamnă comerțul, a dezvoltat un soft de contabilitate, deși atunci tehnica din IT era rudimentară. Muncea zi și noapte până când într-o zi a descoperit că nimeni nu dădea doi bani pe un informatician.

Dragoș Pavăl a avut un salariu mai mic decât cel al femeii de serviciu

Salariul lui era mai mic și decât cel al femeii de serviciu. Și atunci s-a decis să-și deschidă un magazin. Și-a chemat fratele, care urmase aceeași facultate la Bacău și a împrumutat de la socrii lui o mică sumă de bani și o Dacie break.

Adrian Pavăl avea și el strânși 10.000 de mărci din comerțul cu marfă de la rușii care veneau în bazarurile din Iași. Acesta o cumpăra de la ei și apoi o vindea la Craiova la preț dublu. Așa a început totul. A

Astazăi companii globale ca Bricostore (Franța), BauMax (Austria) sau Praktiker, OBI și Hornbach (toți trei din Germania) sunt mai slab cotate decât Dedeman, care a ajuns să scrie istorie pentru România. Este cea mai profitabilă companie autohtonă din istorie.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate