Economie

Se taie aceste pensii începând cu săptămâna viitoare! Decizia este oficială: categoriile de români care se vor trezi fără o parte din bani

Se taie aceste pensii începând cu săptămâna viitoare Decizia este oficială categoriile de români care se vor trezi fără o parte din bani
23 iun. / 07:00

Chiar dacă România a fost măcinată de greve în ultima perioadă, Guvernul nu dă înapoi de la reforma pensiilor. Și asta pentru că dacă nu ajustează inechitățile din sistem, Comisia Europeană nu va mai vira banii din PNRR, adică aproximativ 3 miliarde de euro, ceea ce ar înseamna un adevărat dezastru pentru țara noastră.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a anunţat joi imediat după şedinţa conducerii PNL cu reprezentanţii liberali din Executiv că legea pensiilor speciale, eliminarea pensiilor parlamentarilor şi legea cumulului pensie-salariu vor fi adoptate până la finalul sesiunii parlamentare, săptămâna viitoare, iar decizia a fost ca miniştrii PNL să fie prezenţi la toate activităţile din legislativ.

„Este ilegal ca magistrații să facă grevă, ca atare am înţeles şi am discutat la nivelul coaliţiei, am avut miniştrii de linie cu care am analizat această situaţie. Decizia pe care am luat-o astăzi a fost ca săptămâna viitoare, luni, miniştrii să fie prezenţi la toate activităţile, atât cele guvernamentale cât şi cele care urmează să se desfăşoare în Parlament, pentru a putea să soluţionăm tocmai aceste aspecte.

Unul dintre ele este legea pensiilor speciale, care va fi soluţionat şi există din raportarea ministrului Muncii acceptul la nivelul Comisiei pe conţinutul proiectului de lege, de asemenea este vorba de legea pensiilor parlamentarilor care va fi aprobată săptămâna viitoare şi legea cumulului pensiei cu salariul. Toate aceste chestiuni vor fi soluţionate până la închiderea sesiunii parlamentare, miercuri”, a spus Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu insistă și el să se taie pensiile speciale

Procurorii și judecătorii insistă cu greva în continuare. CSM cere o serie de modificări la proiectul asumat de Coaliție care vizează noile condiții de pensionare a magistraților. CSM susține că sistemul judiciar este de acord cu soluția legislativă ca nivelul maxim al pensiei să nu depășească salariul în plată al unui magistrat în activitate, precum și cu stabilirea unui prag de vechime de 25 de ani. Magistrații spun că sunt de acord și cu stabilirea unei vârste de pensionare, însă cer însă o perioadă de tranziție.

Reforma pensiilor speciale este o condiție obligatorie din PNRR a cărui neîndeplinire ar atrage pierderea de către România a în jur de 3 miliarde de euro. Ministrul Muncii, Marius Budăi a transmis că Guvernul încă discută cu Bruxellesul și că mai sunt de făcut „trei mici ajustări” la această reformă a pensiilor speciale.

La preluarea mandatului de premier, Marcel Ciolacu a spus că acest nou Guvern trebuie să își asume cu mult curaj legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat și că „este nedrept pentru restul cetățenilor ca aparatul de stat să fie înțesat cu speciali.”

Anda Ion este jurnalistă din anul 2015. A terminat Facultatea de Jurnalism și a colaborat cu numeroase publicații editate în varianta print. Din acest an, a hotărât să facă performanță și în online. citește mai mult
Articole recomandate