Economie

Suma imensă cu care iese la pensie un procuror sau un judecător! Își pot îndeplini orice capriciu cu acești bani. Este de 11 ori mai mare decât a unui pensionar normal

Suma imensă cu care iese la pensie un procuror sau un judecător Își pot îndeplini orice capriciu cu acești bani. Este de 11 ori mai mare decât a unui pensionar normal

Întregul sistem judiciar a fost blocat miercuri, 21 iunie, după ce procurorii și judecătorii au intrat în grevă fiind nemulțumiri de noile reglementări legate de pensii. O reacție firească ținând cont că până acum aceștia se putea retrage din activitate și la 40 de ani și puteau duce apoi o viață de lux stând degeaba.

Comisia Europeană a considerat acest sistem de pensii speciale inechitabil și a spus clar că miliardele din PNRR nu vor ajunge în România până când nu se va instaura echilibrul. Marcel Ciolacu, proaspăt premier și-a dat cuvântul în fața românilor că totul va reveni la normal.

Doar că nu va fi prea ușor să se facă ordine acum în contextul în care magistrații au beneficiat până acum de pensii de lux la vârste la care erau în floarea vârstei.

De exemplu în luna mai 5.252 de persoane au încasat pensie în baza legii 303/2022 privind statutul procurorilor și judecătorilor, pensia medie încasată fiind de 21.555 de lei, respectiv de peste 4.000 de euro.

Prin comparație, pensia medie din sistemul public de pensii de stat, de care beneficiază circa 4,76 milioane de persoane a fost, în luna mai, 1.962 de lei, respectiv de aproape 11 ori mai mică.

Practic, un magistrat încasează într-o lună cât un pensionar „de rând” încasează aproape într-un an întreg, conform datelor oficiale ale Ministerului Muncii.

De ce sunt atât de supărați judecătorii și procurorii

„Pe noi ne deranjează modalitatea prin care sunt gândite și derulate aceste modificări. Creează situații discriminatorii pe criterii de vârstă”, a declarat Raluca Panaitescu, purtător de cuvânt Curtea de Apel Timișoara, conform Antena 3 CNN.

„În ultimele luni, sute de magistrați au părăsit acest sistem tocmai din cauza volumului de muncă și al acestor incertitudini. Sunt peste 1.400 de posturi vacante de judecători și procurori”, a declarat Magdalena Dietrich, judecător Curtea de Apel Timișoara.

„Cei mai buni absolvenți nu mai vin în sistem. Ca dovadă media a scăzut de la 8 la 6”, a declarat Dana-Cristina Gîrbovan, președintele UNJR și al Curții de Apel Cluj.

Astfel, pe perioada grevei, vor fi rezolvate doar dosarele care revin judecătorilor de drepturi si libertăți, ori cazuri de răpiri internaționale de copii sau ordine de protecție.

Blocarea cazurilor creează un disconfort mai ales pentru oameni, care au aflat astăzi că termenul pentru procese a fost amânat.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate