Economie

Vine un adevărat prăpăd din cauza schimbării legii pensiilor! Ce urmează pentru viitorii pensionari și ce transmit procurorii și judecătorii. Toți românii vor fi afectați

Vine un adevărat prăpăd din cauza schimbării legii pensiilor Ce urmează pentru viitorii pensionari și ce transmit procurorii și judecătorii. Toți românii vor fi afectați
Este haos general în toate sistemele din cauza pensiilor sau mai bine zis din cauza banilor din PNRR. Comisia Europeană a spus clar că România nu va primi miliardele care i s-ar cuveni dacă nu schimbă legile astfel încât cei retrași din activitate să aibă venituri echitabile. În prezent magistrații, adică procurorii și judecătorii încasează cei mai mulți bani, deși nu cotizează la sistemul de stat decât foarte puțin.
Vina nu este a lor, ci așa a fost conceput sistemul. Desigur, extrem de injust. Dar sunt mulți cei care au beneficiat de acest derapaj legislativ în trecut și este greu ca cei care sunt încă în activitate să accepte că ei nu vor primi aceleași facilității. CSM transmite așadar că va bloca instanțele, iar DNA va protesta dacă se schimbă modul de acordare a pensiilor.
Mai sunt și alte categorii de români, care vor avea de suferit după noua lege a pensiilor, dar momentan magistrații sunt cei mai vocali, iar situație este destul de periculoasă.

Ce spun cei de la DNA legat de pensiile lor speciale

În data de 20 iunie 2023, prin ordin al procurorului-șef al DNA, Marius I. Voineag, a fost convocată Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție în vederea formulării unui punct de vedere cu privire la proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților, aflat în dezbatere la Camera Deputaților, precum și manifestarea susținerii față de Consiliul Superior al Magistraturii în activitatea de apărare a independenței magistraților.

În unanimitate, cei 93 de procurori prezenți în cadrul Adunării generale, și-au exprimat susținerea față de activitatea de apărare a independenței magistraților de către Consiliul Superior al Magistraturii și au hotărât:
• să inițieze o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii și susținute de Procurorul general al României în ceea ce privește proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților nu vor fi avute în vedere de către puterea legislativă;
• să stabilească, într-o viitoare adunare generală, asupra formelor graduale de protest care vor fi adoptate.

Ce transmite și CSM legat de noua lege a pensiilor

„Având în vedere iminenta modificare și completare a unor acte normative în domeniul sistemului public de pensii, Consiliul Superior al Magistraturii înțelege nevoia de reformare a sistemului de pensii.

Totodată, Consiliul ia act și susține necondiționat poziția exprimată de magistrați în adunările generale convocate astăzi, 20.06.2023, în sensul că această situație este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie.

În acest sens, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, împreună cu președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au avut o întâlnire cu reprezentanții puterii executive și legislative, în vederea prezentării impactului pe care l-ar putea avea modificările legislative propuse asupra sistemului de justiție, care deja se confruntă cu o lipsă acută de personal, în contextul perpetuării incertitudinii cu privire la statutul profesioniștilor din cadrul sistemului judiciar.

Reamintim deschiderea Consiliului spre o cooperare loială cu autoritățile implicate în procesul de reformă și faptul că nu ne opunem reformării sistemului pensiilor de serviciu, ci, dimpotrivă, suntem preocupați de găsirea celor mai adecvate soluții normative pentru a da eficiență acestui proces, cu respectarea independenței justiției și a jurisprudenței Curții Constituționale în materie.

În considerarea tuturor acestor aspecte, în zilele următoare urmează să aibă loc alte întâlniri între președintele Consiliului și reprezentanții puterii executive și legislative pentru identificarea celei mai bune soluții legislative pentru a asigura statul de drept, independența justiției și previzibilitatea legii”, transmite CSM.

Mai multe instanţe şi parchete din ţară, printre care Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi parchetele de pe lângă judecătoriile de sector, au hotărât suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii, ca urmare a modificărilor ce ar urma să fie aduse legii privind pensia de serviciu a magistraţilor.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate