Se tot vorbește despre e-Proprietatea, însă de abia acum lucrurile devin ceva mai clare. Românii care au terenuri, case, ori apartamente proprietate personală primesc vești proaste.
Valentin Anghel, specialist în brokeraj de credite, a oferit o altă perspectivă despre ce înseamnă e-Proprietatea, dar și modul în care aceasta va afecta românii.
Conform acestuia, implementarea programului e-Proprietatea, care introduce impozitarea pe baza valorii reale de piață a proprietăților, va aduce schimbări semnificative în sectorul imobiliar și al creditării ipotecare.
Asta înseamnă că unii proprietari vor ajunge să plătească taxe mai mari, în funcție de zona în care locuiesc. Pe de altă parte, prețurile s-ar putea schimba dacă vorbim de achiziții.
”Prin reevaluarea activelor imobiliare conform valorilor de piață, unii proprietari se vor confrunta cu taxe mai mari, ceea ce ar putea determina o parte dintre ei să-și vândă imobilele pentru a evita costurile fiscale ridicate. Acest lucru va genera o creștere a ofertei de locuințe și ar putea duce la o corecție a prețurilor, făcând piața mai accesibilă pentru cumpărători”, explică Valentin Anghel, conform Agerpres.
În ceea ce privește impactul e-Proprietatea supra creditelor ipotecare, s-ar părea că în acest caz, prețurile mai competitive vor atrage mai mulți cumpărători dornici să investească în proprietăți rezidențiale.
”Faptul că evaluările oficiale ale proprietăților vor reflecta mai precis realitatea pieței este un aspect benefic pentru bănci. Acest lucru va reduce riscurile asociate creditării, deoarece valoarea garanțiilor imobiliare va fi mai bine corelată cu prețurile reale”, a adăugat el.
Poate că e-Proprietatea va aduce costuri mai mari pentru actualii proprietari. Pe de altă parte, sistemul ar putea aduce schimbări favorabile pe piața imobiliară.
Mai exact, în cazul în care reevaluările de piață vor duce la ajustări de prețuri în anumite segmente, există șansa ca actualii proprietari să poată beneficia de refinanțări avantajoase, consideră acesta.
”Dacă prețurile scad și dobânzile rămân competitive, vom vedea o tendință de refinanțare a creditelor ipotecare, ceea ce poate reduce costurile lunare pentru mulți proprietari”, a susținut Anghel.