Ordonanța trenuleț adoptată la sfârșitul anului trecut a blocat mărirea pensiilor și salariilor bugetarilor, dar a și tăiat facilitățile angajaților din sectoarele IT, agricultură și construcții. Aceste măsuri nu vor rămâne fără ecou. Deja la doar două luni de la adoptarea noilor legi, prețurile au explodat în anumite domenii.
De exemplu, apartamentele s-au scumpit cu peste 20 de procente și nu se vor opri aici. Deși dezvoltatorii spun că nu vor opri construcțiile, anunță practic o majorare și mai mare a tarifelor locuințelor. Așadar cei care vor să-și achiziționeze o casă nouă ar trebuie să se grăbească pentru că în lunile următoare va fi prăpăd pe piață.
„Este cumva o creștere aș putea spune nenaturală, ea este cauzată de mai multe lucruri, în primul rând să nu uităm faptul că în construcții am avut și eliminarea taxelor la începutul acestui an, lucru care a făcut ca prețurile cu forța de muncă să crească, avem creșteri de impozite și sunt mai multe laturi, inclusiv impozitul pe dividende și multe alte impozite care au fost introduse”, a declarat Bogdan Ivan, președintele Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România pentru Digi24.
Dacă se vor scumpi atât de mult imobilele, cine le va mai cumpăra, este marea întrebare. Probabil tot cei cu mulți bani care au resurse de investit, iar cererea de chirii va fi în creștere. În mod automat și aici vor exista creșteri, asta în timp ce salariile rămân același.
În cazul serviciilor, sectorul care a tras în ultima perioadă rata inflației în sus, se estimează ca prețurile să crească în medie cu 19%.
Alimentele ar urma să se scumpească și ele accelerat în următoarele 3 luni. Conform ultimului sondaj al Institutului Național de Statistică, prețurile pentru produsele de la raft ar urma să crească în medie cu 35%.
Economiștii susțin însă că o majorare în medie de 35% este nerealistă.
„Într-adevăr punctual, pe anumite produse alimentare, putem să avem o creștere majoră a prețurilor, dar pentru produsele de larg consum, din punctul meu de vedere, creșterea va fi în sensul inflației așteptată și conform prognozei BNR, undeva în 5-7%, până la finalul anului 2025”, susține profesorul de economie Radu Ciobanu pentru Digi24.ro.