Începând cu 1 septembrie 2023, Legea Pensiilor 360/2023 a intrat în vigoare, modificând veniturile pentru aproape 5.000.000 de pensionari români.
Legea, care pune accentul pe contributivitate, a recalculat pensiile în funcție de anii munciți, iar efectele s-au văzut rapid: 80% dintre pensionari au primit pensii mai mari. Această schimbare a adus o creștere a veniturilor, variind de la câțiva lei până la mii de lei, cu beneficii mai consistente pentru cei care au acumulat mulți ani de muncă.
Recalcularea pensiilor s-a bazat pe reevaluarea dosarelor, realizată de casele de pensii teritoriale. Cu toate acestea, o parte dintre aceste dosare trebuie încă analizate cu ajutorul unui nou program informatic, a cărui implementare este întârziată. Din acest motiv, aproximativ 200.000 de pensionari așteaptă încă actualizarea veniturilor, în urma solicitărilor făcute de aceștia pentru reevaluare.
Procesul de recalculare este dublat de verificarea dosarelor de pensie pentru a identifica eventualele erori sau diferențe în cuantumurile stabilite. Casa de Pensii a implementat un program de verificare periodică a dosarelor, menționând că fiecare casă teritorială de pensii urmează să fie inspectată la fiecare doi ani. Aceste acțiuni de autoverificare apar fie la identificarea unor erori, fie atunci când există sesizări cu privire la corectitudinea calculului și plății pensiilor.
În paralel cu marea recalculare, se desfășoară și o „mică recalculare” destinată pensionarilor care au lucrat înainte de 2001. În cazul acestora, recalcularea ia în considerare veniturile temporare, precum al 13-lea salariu și diverse sporuri care nu au fost anterior contabilizate în pensie. Acest proces complex implică reanalizarea dosarelor și promite să aducă beneficii financiare pensionarilor, eliminând în același timp erorile din vechile calculuri.
Pentru acei pensionari care, în urma reevaluării, se dovedește că au primit mai mulți bani decât erau îndreptățiți, legislația prevede o măsură de amnistie fiscală. Astfel, aceștia nu vor fi obligați să returneze sumele încasate în plus, o decizie care vine să sprijine pensionarii afectați de erorile de calcul ale sistemului informatic anterior.
Întârzierile în implementarea noului program informatic afectează grav pensionarii care au depus recent cereri sau ale căror venituri nu au fost încă actualizate. De asemenea, există anumite categorii de pensionari a căror situație este complexă, întrucât aceștia au lucrat în sectoare cu norme speciale și necesită calcule diferite. Acești pensionari nu și-au primit deciziile și, implicit, nu beneficiază de pensiile recalculate, ceea ce duce la o stare de nesiguranță și frustrare.
Instituțiile de control abilitate prin lege sunt responsabile de verificarea periodică a legalității stabilirii și plății pensiilor, în funcție de ultimele controale efectuate, complexitatea activităților desfășurate și istoricul deficiențelor constatate în timp. Aceasta este o măsură de asigurare a corectitudinii în gestionarea pensiilor.