A apărut o nouă taxă în România. Mii de români vor fi afectați și totodată ar fi bine să fie conștienți de obligațiile fiscale pe care le au.
A apărut o nouă taxă în România. Cine vinde o mașină second-hand ar putea fi obligat să o plătească în anumite condiții. Cum e posibil așa ceva și cine sunt cei afectați?
Legea fiscală din România spune clar că achiziționarea și vânzarea în mod regulat de mașini second-hand este considerată o activitate independentă pentru care persoanele fizice trebuie să se autorizeze ca PFA (Persoană Fizică Autorizată).
Asta înseamnă că persoanele vizate trebuie să depună declarația unică și să achite impozit pe venit, alături de contribuțiile sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS), în funcție de venitul obținut.
Și sunt cazuri în care vânzătorii pot fi obligați să plătească o taxă, mai exact TVA-ul. Codul fiscal spune că TVA-ul trebuie achitat dacă cifra de afaceri anuală depășește 300.000 de lei.
Trebuie menționat faptul că există și excepții. Mai exact, livrările intracomunitare de mașini de transport noi sunt exceptate de la această cerință.
Oricum ar fi, vânzătorii de mașini second-hand trebuie să fie conștienți de obligațiile pe care le au. Iar aici nu vorbim doar de TVA, ci și de plata impozitelor sau a contribuțiilor sociale.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe. Cel mai probabil însă această nouă taxă ar putea să îi demoralizeze pe mulți, având în vedere că piața mașinilor second-hand s-a tot dezvoltat.
Amintim și de o altă modificare care vizează mașinile cu volan pe dreapta. Acestea nu vor mai putea fi înmatriculate în România, cu excepția cazului în care perioada de tranziție dintre Regatul Unit al Marii Britanii și Uniunea Europeană va fi prelungită, potrivit Registrului Auto Român.