Accesul gravidelor la servicii medicale gratuite reprezintă o componentă esențială a sistemului de sănătate din România. Indiferent dacă sunt asigurate sau nu, viitoarele mame beneficiază de o gamă variată de servicii, menite să asigure monitorizarea corectă a sarcinii și a perioadei postnatale.
Primul pas al gravidelor este luarea în evidență de către medicul de familie în primul trimestru de sarcină. Consultațiile lunare sunt esențiale în perioada cuprinsă între luna a treia și a șaptea, devenind bilunare în ultimele două luni de sarcină. În plus, medicul de familie poate efectua două vizite la domiciliu, imediat după externarea din maternitate și la o lună după naștere, pentru a evalua starea de sănătate a lăuzei.
Accesul gravidelor neasigurate la servicii medicale
Chiar dacă o gravidă nu este asigurată și nu dispune de venituri, aceasta poate beneficia de servicii medicale gratuite.
Prin transmiterea unei adeverințe medicale către casa de asigurări de sănătate, viitoarea mamă este inclusă în sistemul de asigurări de sănătate, fără costuri suplimentare.
Analize și investigații medicale specifice
Pe parcursul sarcinii, gravidele pot efectua analize medicale de specialitate în regim ambulatoriu, indiferent de plafonul lunar, dacă dețin un bilet de trimitere emis de medicul de familie sau specialistul obstetrician. Mai mult, consultațiile de supraveghere trimestrială a sarcinii includ recomandări pentru investigații suplimentare sau chiar internare, dacă este necesar.
Specialiștii cu supraspecializare în medicină materno-fetală pot efectua ecografii esențiale pentru depistarea anomaliilor fetale, cum ar fi ecografia obstetricală din primul și al doilea trimestru. De asemenea, între săptămânile 11 și 19 ale sarcinii, gravidele pot beneficia de un screening prenatal complex, care include dublu test/triplu test și ecografie fetală.