Tot mai mulți români se simt tot mai nemulțumiți de situația locurilor de muncă din țară. Cea mai frecventă sursă a acestei frustrări este discrepanța dintre salariul pe care îl primesc și munca intensă pe care o depun zilnic.
Învățământul privat se remarcă drept sectorul cu cele mai atractive oferte salariale, având salarii de până la 8000 de lei și beneficiind de 40 de zile de concediu anual.
Pe platformele de recrutare, abundența anunțurilor pentru posturile disponibile în domeniul educațional este evidentă.
Cererea sporită de personal în educație se datorează proliferării grădinițelor și școlilor private, precum și a instituțiilor de tip before & after school care au apărut în întreaga țară.
„În orașele mari, s-a format și o piață competitivă pentru acest domeniu, inclusiv din punct de vedere salarial, în condițiile în care sunt tot mai multe instituții de acest tip, dar nu și suficienți candidați eligibili. Este, totodată, un domeniu în care retenția de personal este esențială și, pentru asta, angajatorii sunt atenți la pachetele pe care le oferă candidaților. Spre exemplu, numărul de zile de concediu poate ajunge și la 40 pe an, acesta fiind un beneficiu extra care se adaugă altora precum bonuri de masă ori cursuri de formare și certificare profesională”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
Deși pentru mulți români un salariu de 8000 de lei poate părea considerabil, specialiștii au o viziune diferită asupra acestui aspect.
Pentru a face sistemul de învățământ public mai atrăgător pentru profesori, sunt esențiale câteva reforme.
„Să fie introduse criterii de performanță pentru munca profesorilor, să fie ajutați să-și dezvolte competențele, pentru a putea să susțină învățarea în era noastră, astfel încât și copii să-și dorească să vină la școală. Iar munca lor să fie recompensată pe măsura competenței și rezultatelor atinse, pe baza unui sistem meritrocratic, așa ar fi sustenabil.” – spune Rodica Obancea, specialist în Managementul de Carieră.
În grădinițele private din București, educatorii au un salariu lunar variind între 4.000 și 5.000 de lei, iar asistenții educatori câștigă între 3.500 și 4.000 de lei.
În grădinițele private, asistenții medicali au un venit mediu net de 3.500 de lei pe lună, în timp ce psihologii din aceste instituții încasează în jur de 4.000 de lei lunar.
În școlile private, salariile diferă în funcție de nivelul de experiență și de gradul de învățământ. Un învățător la început de carieră câștigă în jur de 4.000 de lei lunar, în timp ce cei cu mai mult de 5 ani de experiență pot ajunge la venituri de peste 5.000 de lei pe lună.
Veniturile profesorilor de gimnaziu variază de la 5.000 la 8.000 de lei, în funcție de experiența acumulată și de domeniul de specializare.