News

Se dau 1.200 de lei în plus la pensie! Cea mai bună veste pentru pensionari. Cum pot primi banii

Se dau 1.200 de lei în plus la pensie Cea mai bună veste pentru pensionari. Cum pot primi banii

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a făcut precizări referitoare la recalcularea pensiilor. El spune că sunt români care vor avea pensii și cu 1.200 de lei mai mari.

În conformitate cu informațiile furnizate de Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, într-un interviu la Antena 3 CNN, se confirmă că mulți pensionari români se vor bucura de creșteri semnificative ale pensiilor lor în urma recalculării. Aceste creșteri pot depăși chiar și 100%, oferind astfel o rezolvare a multor probleme financiare pentru acești bătrâni.

După indexarea pensiilor cu 13,8% în ianuarie, majorarea veniturilor pensionarilor continuă din septembrie odată cu recalcularea pensiilor conform noii legi a pensiilor, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024. Noua lege aduce modificări semnificative în sistemul de pensii publice din România, inclusiv o nouă formulă de recalculare care va aduce beneficii mai mari celor care au lucrat mulți ani, în special peste 35 de ani.

Punctul de pensie a fost ajustat la 2.032 de lei, iar vârsta de pensionare a fost unificată la 65 de ani pentru femei și bărbați, introdusă treptat. De asemenea, stagiul minim de contribuție pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă a fost redus la 15 ani.

Bani mai mulți pentru pensionari

Un bărbat care a lucrat 36 de ani și a contribuit cu salariul minim va vedea o creștere de peste 100% a pensiei sale, adică o creștere de 112,14%.

Acest lucru înseamnă că, în locul unei pensii de 1.281 de lei pe care o primea în ianuarie după indexare, va primi o pensie de 2.349 de lei din septembrie. Pensia beneficiază de o creștere de 1.200 de lei lunar.

„Noi la Casa Națională de Pensii avem un singur scenariu de aplicare a legii, cel care este prevăzut de fapt în lege.

Aceste recalculări se vor da toate integral, într-o singură tranșă, începând cu 1 septembrie.

Nu avem alt scenariu de lucru și pentru asta suntem capacitați cu toții la Casa Națională de Pensii, Casele teritoriale de Pensii și colegii de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Cazul prezentat mai sus este un caz extrem, să zic așa, nu este un caz general.

Acolo avem o persoană care a lucrat 36 de ani și se află în zona pensiei minime de 1.281 lei, adică a avut un salariu minim, cel mai probabil. Dar nu avem foarte mulți pensionari în această zonă.

Sunt în pensia minimă în jur de 1.200.000 de persoane, dar nu au acest stagiu de 36 de ani.

În cazul prezentat mai sus, calculul este făcut corect, dar e vorba şi de acele puncte de stabilitate într-adevăr care fac diferența.

Creșterile sunt foarte mari pentru că intervin acele puncte de stabilitate care se acordă după stagiul de 25 de ani.

Deci toţi care lucrează peste 25 de ani, toți care au stagii superioare stagiului de 25 de ani, primesc acest bonus, acele puncte de stabilitate care într-adevăr fac diferența la pensii”, a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, joi, la Antena 3 CNN.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate