News

S-au schimbat regulile legat de vechimea în muncă, începând de joi, 22 iunie. Cine va primi bani în plus la pensie

S-au schimbat regulile legat de vechimea în muncă începând de joi 22 iunie. Cine va primi bani în plus la pensie
Photo by Mufid Majnun on Unsplash
24 iun. / 08:00

Vești bune pentru unii dintre români. S-a schimbat o parte din legea legată de vechimea în muncă, ceea ce înseamnă bani în plus la pensie pentru o categrie socială care s-a tot plâns de inechitățile din sistem. Așadar, după ce joi, 22 iunie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede că titularul cu drept de liberă practică al cabinetului individual de asistenţă socială poate beneficia de vechime în muncă, cu siguranță lucrurile se vor mai echilibra.

Actul normativ are ca obiect de reglementare completarea art. 9 din Legea 466/2004 cu un nou alineat, urmărindu-se ca perioada în care titularul cu drept de liberă practică al cabinetului individual de asistenţă socială a furnizat servicii specifice să fie asimilată vechimii în muncă, fără a fi luată în considerare perioada în care acesta a avut suspendat avizul de exercitare a profesiei, anunță Agerpres.

Perioada în care titularii cu drept de liberă practică, organizaţi conform dispoziţiilor din lege, au furnizat servicii de asistenţă socială potrivit actului normativ constituie vechime în muncă şi în specialitate, cu excepţia perioadei în care aceştia au avut suspendat avizul de exercitare a profesiei, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: serviciile de asistenţă socială furnizate au produs, în anul supus asimilării vechimii în muncă, venituri nete a căror valoare este cel puţin egală cu de 12 ori cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, potrivit legii, pentru anul respectiv; a achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, aferente perioadei prevăzute în lege.

Documentele necesare pentru vechimea în muncă

Dovada îndeplinirii condiţiilor de natură financiară se face cu următoarele documente: declaraţiile privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, conform dispoziţiilor Ordinului 165/7/1272/456 din 2023 al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice, al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”; declaraţiile nominale ori individuale de asigurare în sistemul public de pensii, prevăzute în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Anda Ion este jurnalistă din anul 2015. A terminat Facultatea de Jurnalism și a colaborat cu numeroase publicații editate în varianta print. Din acest an, a hotărât să facă performanță și în online. citește mai mult
Articole recomandate