News

S-a schimbat din nou legea pensiilor! Pensionarii care vor fi cei mai dezavantajați. Avantajul suprem de care NU vor beneficia

S-a schimbat din nou legea pensiilor Pensionarii care vor fi cei mai dezavantajați. Avantajul suprem de care NU vor beneficia

Începând cu 1 septembrie 2024, Legea 360/2023 va înlocui Legea 263/2010, aducând schimbări semnificative în sistemul de pensii din România. Deși noua lege urmărește modernizarea și ajustarea sistemului de pensii, anumite categorii de persoane vor fi dezavantajate, în special în ceea ce privește reducerea vârstei standard de pensionare.

Una dintre cele mai importante modificări aduse de noua lege este cerința unui stagiu de cotizare contributiv complet. În comparație cu Legea 263/2010, care includea și perioade necontributive (armată, facultate, pensie de invaliditate, spor de grupă), Legea 360/2023 exclude aceste perioade din calculul stagiului de cotizare contributiv necesar pentru reducerea vârstei standard de pensionare.

Sub Legea 263/2010, persoanele care au lucrat în condiții de muncă deosebite sau speciale (grupa 1 și 2) puteau beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare dacă îndeplineau stagiul complet de cotizare, incluzând și perioadele necontributive. Cu intrarea în vigoare a Legii 360/2023, aceleași persoane vor fi nevoite să îndeplinească stagiul complet de cotizare contributiv pentru a beneficia de aceeași reducere, ceea ce va însemna, în multe cazuri, să lucreze mai mulți ani.

Exemple de persoane care ar urma să lucreze mai mult

O femeie care solicită pensionarea la 1 august 2024, conform Legii 263/2010, și îndeplinește toate condițiile necesare, inclusiv un stagiu de cotizare realizat de 34 de ani și 6 luni (care include perioade necontributive), va primi dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare.

Dacă aceeași persoană depune cererea după 1 septembrie 2024, sub Legea 360/2023, nu va mai îndeplini condițiile pentru reducerea vârstei standard de pensionare, deoarece stagiu complet de cotizare contributiv nu va include perioadele necontributive, necesitând astfel să lucreze încă câțiva ani pentru a acumula stagiul contributiv necesar.

Un bărbat care solicită pensionarea la 1 martie 2024, conform Legii 263/2010, având un stagiu total de cotizare de 35 de ani (inclusiv perioade necontributive), va primi pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare.

După intrarea în vigoare a Legii 360/2023, dacă depune cererea după 1 septembrie 2024, va trebui să mai lucreze câțiva ani pentru a acumula stagiul contributiv complet necesar, deoarece perioadele necontributive nu vor mai fi incluse în calcul.

Alte categorii dezavantajate

Conform Legii 360/2023, persoanele cu handicap care au realizat stagiu de cotizare contributiv pot beneficia de reducerea vârstelor standard de pensionare, dar doar dacă dețin un certificat de încadrare în grad și tip de handicap cu valabilitate permanentă. Totuși, perioadele de asigurare voluntară nu sunt luate în considerare în calculul stagiului de cotizare contributiv, ceea ce poate dezavantaja aceste persoane.

Multe persoane au încheiat contracte de asigurare voluntară cu Casele Teritoriale de Pensii pentru a îndeplini condiția de stagiu minim sau complet de cotizare conform Legii 263/2010. După intrarea în vigoare a Legii 360/2023, aceste contracte pot deveni inutile pentru atingerea stagiului de cotizare contributiv necesar.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate