News

S-a schimbat codul rutier! Dacă depășești această viteză, de acum rămâi pe loc fără permis de conducere. Lista noilor limite de viteză

S-a schimbat codul rutier Dacă depășești această viteză de acum rămâi pe loc fără permis de conducere. Lista noilor limite de viteză
Photo by Roberto Nickson on Unsplash
26 aug. / 08:00

Cazul Vlad Pascu, tânărul drogat, în vârstă de 19 ani, care a ucis doi pietoni, studenți în vârstă de 20 și 21 de ani a readus în discuție problemele legate de circulația rutieră. Viteza excesivă a omorât mii de oameni până acum, iar parlamentarii au vrut să tragă un semnal de alarmă și au modificat în urmă cu un an legislația.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile […] depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv”, se precizează în Art. 102, lit. a, din Ordonanța 1/2022 a Guvernului, care a modificat anul trecut legislația rutieră.

Așadar dacă depășiti viteza legală pe orice drum vă aflați cu mai mult de 70 de km la oră, rămâneți pe loc fără permis timp de patru luni. În dezbatere există acum o pedeapsă și mai aspră.

Conform ultimei variante a codului rutier, viteza maximă pe raza unei localități se menține la 50 km/h, dar sunt și zone unde se poate circula cu până la 80 km/h. Limita de viteză pe drumurile expres este de 120 km/h, iar pe autostrăzi de 130 km/h.

Lista completă a limitelor de viteză:

130 km/h pe autostrăzi,
120 km/h pe drumurile expres,
100 km/h pe drumurile naţionale europene
90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B;
80 km/h pe drumurile naţionale europene
50 km/h în localități (dacă Poliția Rutieră permite, limita de viteză în anumite localități poate fi mai mare, până la cel mult 80 km/h pentru vehicule ce pot fi conduse cu permis Categoria A sau B)

Dacă se depășește limita de viteză, șoferii vor lua amendă și este posibil să se aleagă și cu permisul de conducere suspendat. Punctul de amendă este 145 de lei, iar pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 29 de puncte de amendă.

Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:

10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă (290 lei – 435 de lei) + 2 puncte de penalizare
21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă (580 lei – 725 de lei) + 3 puncte de penalizare
31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă (870 lei – 1.160 de lei) + 4 puncte de penalizare
41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei) + 6 puncte de penalizare
peste 50 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei) + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

Așadar, șoferii care vor fi prinși de radar că circulă cu peste 100 km/h într-o localitate unde limita este de 50 km/h, se vor alege cu permisul suspendat pentru o perioadă de 3 luni, scriu jurnaliștii de la ProMotor.ro.

Iar cei care ajung la peste 200 km/h pe autostradă, de exemplu, rămân pietoni timp de cel puțin 4 luni.

Pentru a face legislația rutieră și mai dură, Senatul a adoptat un proiect prin care se stabilește un nou prag de viteză. Iar șoferii care îl vor depăși, rămân o jumătate de an fără drept de a mai conduce.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile […] depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv”, scrie în proiectul legislativ adoptat de Senat.

Același document stabilește că dacă șoferul care a primit această sancțiune recidivează în decurs de 6 luni de la momentul recuperării carnetului și depășește din nou limita de viteză, va primi în plus față de sancțiunea aferentă alte 30 de zile de suspendare a carnetului.

Anda Ion este jurnalistă din anul 2015. A terminat Facultatea de Jurnalism și a colaborat cu numeroase publicații editate în varianta print. Din acest an, a hotărât să facă performanță și în online. citește mai mult
Articole recomandate