News

S-a schimbat codul rutier! Cei care NU au acest lucru la mașini vor plăti pe loc amendă de 8.000 de lei. Este foarte grav

S-a schimbat codul rutier Cei care NU au acest lucru la mașini vor plăti pe loc amendă de 8.000 de lei. Este foarte grav
Photo by Evgeny Tchebotarev on Unsplash

După creșterea salariului minim brut la 4.050 de lei, sancțiunile aplicate șoferilor au devenit semnificativ mai mari, conform Codului Rutier, care le corelează cu acest indicator economic.

Printre cele mai drastice amenzi se numără cele pentru lipsa Inspecției Tehnice Periodice (ITP), situație ce poate atrage două penalități distincte.

Amenzi duble pentru lipsa ITP-ului

Conducerea unui autovehicul fără ITP valabil atrage o sancțiune cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă. În plus, o reglementare recentă stabilește că, odată cu expirarea ITP-ului, înmatricularea mașinii se suspendă automat.

Astfel, șoferii pot fi sancționați și pentru conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare a fost suspendată, ceea ce adaugă alte 20 de puncte de amendă. În total, amenzile pot varia între 5.872 și 8.000 de lei.

Obligații suplimentare pentru șoferi

Pe lângă verificarea periodică a ITP-ului, conducătorii auto trebuie să actualizeze certificatul de înmatriculare ori de câte ori apar modificări în datele autovehiculului sau ale proprietarului.

Acest document certifică identitatea vehiculului și conține informații esențiale, precum capacitatea cilindrică, tipul de combustibil și data expirării inspecției tehnice. În cazul unui control rutier, certificatul trebuie prezentat în original.

Documente necesare pentru efectuarea ITP-ului

Pentru realizarea inspecției tehnice periodice, este obligatorie prezentarea următoarelor documente la stațiile autorizate:

  • Certificatul de înmatriculare al vehiculului (talonul auto);
  • Actul de identitate al conducătorului auto;
  • Polița RCA valabilă la data inspecției;
  • Cartea de identitate a autovehiculului (CIV).

Valabilitatea ITP-ului

Durata de valabilitate a inspecției tehnice diferă în funcție de vechimea vehiculului:

  • 3 ani pentru autovehiculele noi;
  • 2 ani pentru mașinile cu până la 8 locuri și o vechime de maximum 12 ani, precum și pentru motociclete, mopede, vehicule cu 3 roți și cvadricicluri;
  • 1 an pentru mașinile de până la 8 locuri cu o vechime de peste 12 ani.
Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate