Cătălin Scărlătescu are o rețetă specială pentru un cozonac pufos. Un ingredient secret face diferența și face ca acest preparat să fie unul de-a dreptul special și perfect pentru masa de Crăciun.
Cozonacul nu are cum să lipsească de pe masa de sărbătoare. Există o mulțime de rețete care ne ajută să îl preparăm ușor. Dacă vrem însă un preparat mai special, rețeta de cozonac pufos a lui Cătălin Scărlătescu ne-ar putea fi de mare ajutor.
Cătălin Scărlătescu are un ingredient secret la rețeta pentru cozonacul pufos. Este vorba despre untul belgian. Și ciocolata belgiană are de asemenea un rol important.
Lista completă cu ingrediente pentru rețeta de cozonac pufos a lui Cătălin Scărlătescu este următoarea:
Modul de preparare e foarte simplu. Prima oară amestecăm drojdia alături de 100 de ml de lapte și trei linguri de făină. Compoziția o vom lăsa la cald până când volumul se dublează.
Ulterior se fierbe laptele alături de zahăr și se amestecă până la dizolvare. Ne ocupăm acum de gălbenușuri. Ele vor fi frecate cu un praf de sare. Acum vine partea ce mai interesantă.
Se ia un vas mare unde se pune făina. Apoi, pe rând urmează gălbenușurile. Urmați fiecare pas în parte, pentru că este foarte important la rețeta pentru cozonac a lui Cătălin Scărlătescu.
După gălbenușuri adăugăm laptele cu zahărul topit, untul belgian, dar și portocala confiată. Totul se frământă bine, iar rezultatul trebuie să fie un aluat omogen, elastic, dar și consistent.
Din nou, lăsăm totul la dospit pentru o oră, apoi luăm altul și îl întindem bine. Deasupra se pune crema obținută din amestecul de nuci, ciocolată belgiană topită, stafide, dar și rahat și se rulează.
Rulada va fi secționată în două, pe lungime, iar cele două părți se împletesc. Deasupra se se ung cu ou. Acum punem compoziția într-o formă tapetată cu unt și o lăsăm la dospit pentru minim două ore.
Odată ce aluatul e crescut, a venit momentul coacerii. Punem cozonacul la cuptor la temperatura de 160 de grade timp de 45 de minute, maxim o oră.