News

Plătești lunar contribuție de sănătate din salariu? Unde s-ar putea duce jumătate din banii tăi. Vestea nu este deloc rea

Plătești lunar contribuție de sănătate din salariu Unde s-ar putea duce jumătate din banii tăi. Vestea nu este deloc rea

O schimbare semnificativă se profilează în domeniul sănătății din România, odată cu depunerea unui proiect de lege în Parlament.

Acest proiect propune ca românii să poată redirecționa 50% din contribuția lor la sănătate pentru a opta pentru asigurare medicală privată. Potrivit proiectului, această măsură ar deschide calea către un sistem medical dual, oferind opțiuni mai variate și adaptate nevoilor individuale.

Conform detaliilor prezentate în proiect, orice persoană care alege să redirecționeze 50% din contribuția sa la sănătate de la CNAS va beneficia de acoperire în sistemul public de sănătate doar în cazurile de urgențe medicale și pentru bolile cronice. În rest, acești asigurați ar putea opta pentru un pachet de bază de servicii medicale, administrat de asigurători privați.

Practic, această inițiativă ar conferi fiecărui cetățean dreptul de a-și alege propriul asigurător de sănătate, diferit de CNAS.

Cei care doresc să rămână la CNAS pot face acest lucru, dar cei care caută servicii mai variate și personalizate pot opta pentru asigurători privați.

Principalii piloni ai acestei reforme

Inițiativa a fost prezentată în contextul lansării „Pilonului 2 al sănătății” de către USR, considerată cea mai mare reformă a sistemului de sănătate din România de la revoluție și până în prezent. Principalii piloni ai acestei reforme sunt:

Libertatea de alegere: Fiecare român are dreptul de a-și alege propriul asigurător de sănătate, oferind opțiuni variate în funcție de nevoi și preferințe.

Contribuție lunara: O contribuție lunară de 165 lei permite accesul la orice asigurător privat, cu posibilitatea de a plăti diferența de primă dacă este necesar.

Pachet de bază:Asigurații beneficiază de un pachet de bază de servicii medicale, cu excepția patologiilor acoperite de programe naționale, asigurându-se astfel că niciun bolnav cronic nu este lăsat în afara sistemului.

Parteneriate cu furnizorii de servicii: Asigurătorii privați vor încheia contracte cu furnizori de servicii medicale, inclusiv spitale, clinici și medici, pentru a oferi asiguraților acces la o gamă extinsă de servicii.

Concurența: CNAS nu dispare, ci se deschide calea pentru concurență și posibilitatea ca românii să își direcționeze banii pe sănătate către orice asigurător doresc.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate