News

Pensionarii pentru care vor îngheța pensiile în România în următorii 6 ani! Veste cumplită pentru 2 milioane de români

Pensionarii pentru care vor îngheța pensiile în România în următorii 6 ani Veste cumplită pentru 2 milioane de români

Anumiți români nu vor beneficia de majorarea pensiilor începând din data de 1 septembrie 2024. Acest lucru se întâmplă din cauza locului de muncă pe care l-au avut când încă erau activi în câmpul muncii. Profesorul Anton Hadăr a explicat care sunt aceste persoane și de ce ele vor avea pensiile înghețate mai mulți ani.

Potrivit unor observații făcute de Anton Hadăr, câteva grupuri de români se confruntă cu riscul ca pensiile lor să rămână neschimbate pentru următorii 4-6 ani.

Principala modificare care generează această îngrijorare este noua formulă de calcul a pensiilor, care nu avantajează pe cei care au ieșit la pensie în ultimii patru ani. În contextul actual, aproximativ 1,8 milioane de români se vor regăsi în această situație, fără a beneficia de creșteri ale pensiilor în luna septembrie.

Printre categoriile afectate se numără cei care au lucrat în condiții speciale, precum cei din industria feroviară sau din sectorul minier. De exemplu, în cazul lucrătorilor de la Calea Ferată, cei care au lucrat exclusiv în acest domeniu se confruntă cu stagnarea pensiilor, în ciuda valorilor mari ale punctului de referință (VPR), cum ar fi 101. Situația se repetă și în alte zone cu condiții speciale, unde VPR poate ajunge chiar și la 135 sau 142. Acești pensionari ar putea să rămână cu pensiile neschimbate timp de 5-6 ani.

Modificările sunt dictate de noua lege a pensiilor

Profesorul Anton Hadăr a explicat că aceste modificări sunt dictate de noua lege, care nu a fost inițiată sau influențată de el în niciun fel. Legea prevede că cei care lucrează în condiții deosebite sau speciale beneficiază de un număr suplimentar de puncte pentru fiecare lună lucrată în aceste condiții. Totuși, diferența dintre legea veche și cea nouă poate duce la o reducere semnificativă a pensiilor pentru cei care au lucrat în astfel de condiții.

Locurile de muncă în condiții deosebite sau speciale sunt cele care pot expune lucrătorii la riscul de îmbolnăviri profesionale, fapt care adaugă un strat suplimentar de complexitate în această problemă.

„La cei cu grupe de muncă, dar unii dintre ei, nu toți. Acolo nu crește pensia, decât dacă au avut și ei puncte de stabilitate, dacă au avut ani de muncă,

Acolo deja în plată sunt VPR-uri (valoarea punctului de referină – n.r.) foarte mari.

Spre exemplu la Calea ferată: cine a lucrat numai la CFR are VPR -101. Deci aceștia cu 101, dacă n-au avut ani de muncă, nu pot recupera.

Acești pensionari vor sta poate și doi ani, poate până în 2026, să le crească pensia.

De asemenea, în alte zone miniere, poate să fie și 135 VPR-ul sau în alte zone ajunge la 142. Aceşti pensionari vor sta poate și 5-6 ani (cu pensiile îngheţate, să nu le crească n.r.).

Sunt și alți colegi de-ai lor, care au lucrat în aceleași condiții, care sunt mult în jos și aceia trebuie să urce ei.

Acesta e principiul legii, n-am făcut-o. Eu n-am pus un rând la ea, n-am pus nici măcar o virgulă”, a explicat prof. Anton Hadăr, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate