Vești proaste pentru românii care obișnuiesc să meargă la cumpărături în magazinele Prof. Din păcate, celebrul lanț de magazine dispare oficial.
Încă de acum câteva luni se zvonește că Mega Image va prelua magazinele Profi. Iată însă că de abia acum lucrurile s-au și concretizat.
Într-un final, Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea magazinelor Profi de către Mega Image cu anumite condiţii. Lucrurile nu se vor întâmpla însă atât de repede.
Mai exact, data încheierii tranzacţiei este planificată pentru începutul lunii ianuarie 2025. Astfel, cei care merg în magazinele Profi o mai pot face până la această dată.
Ce înseamnă practic această tranzacție și ce obligații va avea Mega Image? În primul rând trebuie să cesioneze 87 de magazine din 44 de localităţi în care activităţile Mega Image şi Profi se suprapun.
Și pe lângă astaMega Image mai trebuie să implementeze proceduri care să cuprindă regulile pentru listarea şi delistarea furnizorilor în cadrul reţelei Mega Image/Profi, indiferent dacă aceştia comercializează produse alimentare sau non-alimentare.
Conform deciziei luate de Consiliul Concurenței, Mega Image se angajează să transmită furnizorilor relevanţi o estimare a volumelor pe care anticipează că le-ar putea achiziţiona de la fiecare, în următoarele 12 luni.
”Consiliul Concurenţei a autorizat cu condiţii tranzacţia prin care Delhaize „The Lion” Nederland B.V. (Mega Image) preia Profi Rom Food SRL”, anunţă autoritatea de concurenţă.
Printre altele, odată cu preluarea magazinelor Profi, Mega Image trebuie să îndeplinească o serie de angajamente structurale şi comportamentale pentru a înlătura îngrijorările concurenţiale identificate atât în relaţia cu furnizorii, cât şi pe piaţa locală a comerţului cu amănuntul de produse de consum curent.
Nu este clar ce se va întâmpla în locul magazinelor Profi odată ce tranzacția va fi finalizată. Chiar și așa, rămâne de văzut ce planuri va avea Mega Image.
„Aceasta este cea mai mare tranzacţie din domeniul comerţului alimentar pe care am instrumentat-o şi am impus măsuri fără precedent pe plan naţional, dar care sunt inspirate din practica europenă. Comerţul alimentar este un sector prioritar pentru noi.
Am avut numeroase intervenţii în acest domeniu, atât prin aplicarea de amenzi, cât şi prin monitorizarea atentă şi prin analiza operaţiunilor de fuziuni şi achiziţii. Scopul nostru este să păstrăm un mediu concurenţial puternic, astfel încât să nu crească preţurile, care, la ora actuală, sunt, în medie, cele mai mici din Uniunea Europeană, în ciuda presiunilor inflaţioniste”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.