Din ce în ce mai multe țări din Europa se confruntă cu turismul excesiv, motiv din cauza căruia unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ar putea fi taxat. Mai mult autoritățile din această țară ar urma să cerea turiștilor să facă rezervare dacă vor să-l vadă.
Italia este una dintre țările afectate de turismul excesiv. Cei mai multi dintre cei care vizitează țara se duc direct la Fontana di Trevi, fântâna care este vizitată anual de milioane de oameni.
Așadar, primăria din Roma a luat în considerare aplicarea unei taxe pentru turiștii care vor să viziteze fântâna. Momentan, măsura este în analiză, însă autoritățile italiene doresc să combată turismul excesiv.
Adjunctul responsabil de turism la primăria din Roma, Alessandro Onorato, a propus stabilirea anumitor ore în care aceasta să poate fi vizitată.
„Aş fi în favoarea ideii de examinare a unui nou tip de acces, limitat în timp şi cu un număr fix (de vizitatori), cu un sistem de rezervare”, a declarat el pentru cotidianul Corriere della Sera.
Presa italiană a precizat că scopul autorităților nu ar fi acela de a avea un nou câștig de pe urma taxei, ci de a controla aglomerația. De asemenea, noile măsuri ar face imposibil ca turiștii să mai petreacă prea mult timp pe treptele ei.
„Este o chestiune delicată şi dificilă, dar mai devreme sau mai târziu va trebui abordată. Turismul la Roma, care înregistrează cifre record, trebuie să fie sustenabil pentru oraş şi pentru mediu”, spune un purtător de cuvânt al municipalității.
Se estimează că în 2025, în timpul Jubileului – un eveniment religios deosebit organizat de Biserica Catolică la fiecare aproximativ 25 de ani – Roma și Vaticanul vor atrage aproximativ 30 de milioane de vizitatori.
Anul acesta, Veneția a implementat un sistem de bilete plătite pentru turiștii care stau doar o zi, în perioadele aglomerate, cu scopul de a controla mai eficient afluxul de vizitatori.
Guvernul condus de Giorgia Meloni analizează și posibilitatea de a majora semnificativ taxa de turism, dar această propunere a fost întâmpinată cu critici din partea federațiilor din domeniu, care se tem că o creștere prea mare ar putea descuraja turiștii.