În 2024, voucherele de vacanță continuă să fie un beneficiu important pentru angajații din sectorul public din România. Acestea permit bugetarilor să își planifice și să își finanțeze vacanțele, dar există câteva aspecte esențiale de care trebuie să fii conștient pentru a beneficia la maximum de acest avantaj.
Voucherele de vacanță emise în 2024 au o valabilitate de un an de la data emiterii. Din păcate, această valabilitate nu poate fi prelungită, cu excepția situațiilor speciale, precum perioada pandemiei, când valabilitatea a fost extinsă pentru voucherele emise între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2022 până pe 30 iunie 2022 (conform Ordonanței de Urgență nr. 131/2021).
Pentru a evita expirarea voucherelor, este recomandat să planifici vacanțele din timp. De exemplu, dacă un voucher expiră pe 1 septembrie 2024, poți rezerva un sejur pe 30 august 2024 pentru oricând în decursul anului.
Tichetele de vacanță sunt impozitate cu 10% și pot fi utilizate exclusiv pe teritoriul României, la unități de cazare care sunt partenere acceptante. Este important de reținut că voucherele nu sunt transferabile și nu pot fi utilizate în alte scopuri decât cele prevăzute de lege. Conform Legii nr. 165/2018, utilizarea voucherelor pentru scopuri neprevăzute sau schimbul acestora pentru numerar constituie contravenție și poate atrage amenzi substanțiale, de până la 26.600 de lei.
Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea voucherele de vacanță pentru angajații din instituțiile publice a crescut la 1.600 de lei pe an. Acest beneficiu se acordă angajaților cu salarii sub 8.000 de lei net. Angajații cu salarii nete de 8.000 de lei sau mai mari beneficiază de decontarea serviciilor turistice în limita de 1.600 de lei.
Pentru angajații cu contracte part-time sau cu muncă la oră, suma primită va fi proporțională cu numărul de ore lucrate în raport cu programul full-time.
Comercializarea voucherele de vacanță este strict interzisă. Cei care încalcă această regulă pot fi amendați conform legii, iar sancțiunile pot ajunge până la 26.600 de lei. De asemenea, unitățile de cazare care acceptă vouchere de vacanță sunt obligate să verifice autenticitatea acestora și să nu accepte tichete de la persoane care nu sunt titulari.