News

Este oficial! Se dă a 13-a pensie în România, în două tranșe, pentru pensionarii care îndeplinesc următoarea condiție! Ce sumă urmează să fie virată în aprilie

Este oficial Se dă a 13-a pensie în România în două tranșe pentru pensionarii care îndeplinesc următoarea condiție Ce sumă urmează să fie virată în aprilie
04 mart. / 06:56

În România, începând cu 1 septembrie 2024, a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, care prevede recalcularea pensiilor pentru a reflecta mai bine contribuțiile individuale ale pensionarilor. Cu toate acestea, această lege nu include oficial introducerea unei a 13-a pensii, însă în cele din urmă coaliția de guvernare a decis alocarea suplimentară a unei sume pentru o parte dintre pensionari.

De aceea unii o numesc a 13-a pensie și în anul 2025 va fi acordată în două tranșe. Deși inițial se discutase ca valoarea acesteia să fie chiar 1.500 de lei, într-un final se pare că s-au găsit bani doar pentru 800 de lei, iar cei care o vor primi trebuie să îndeplinească o condiție de bază.

„De acest sprijin financiar vor beneficia aproximativ 2.5 milioane de pensionari, care au pensii de până la 2.574 de lei (echivalentul salariului minim net pe economie). Anvelopa financiară pentru acest sprijin financiar este de aproximativ 2 miliarde de lei, bani care se regăsesc în bugetul de stat din acest an”, au declarat miercuri pentru HotNews.ro surse din Coaliție.

De asemenea, există indemnizația socială pentru pensionari, menită să asigure un venit minim garantat. În 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 de lei. Această indemnizație se acordă ca diferență între nivelul stabilit prin lege și cuantumul veniturilor din pensii și alte drepturi.

În concluzie, deși nu există o a 13-a pensie standardizată în România, autoritățile au implementat măsuri de sprijin pentru pensionarii cu venituri reduse, cum ar fi ajutorul financiar unic și indemnizația socială.

Pensiilor vor mai crește în 2025

Cât despre creșterea pensiilor, adică indexarea cu rata inflației, acest lucru nu se va întâmpla în anul 2025, în ciuda promisiunilor din campania electorală.

Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a declarat la sfârșitul lunii trecute că indexarea tuturor pensiilor este imposibil de implementat fără o creștere excepțională de venituri.

„În momentul de față dacă nu avem o situație ieșită din comun, cu o creștere economică ieșită din comun, indicatorii macroeconomici nu permit alte indexări decât cele care au fost anul trecut”, a spus acesta. El a mai precizat pentru HotNews.ro că impactul indexării pensiilor ar fi de 19 miliarde de lei, iar indexarea salariilor ar fi de 9 miliarde de lei.

Așadar nici vorbă de creșteri de pensii în acest an și sunt șanse mici și pentru 2026.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate