News

Ai pierdut creșterea pensiei de la 1 ianuarie? Ce documente trebuie să depui pentru a o recupera

Ai pierdut creșterea pensiei de la 1 ianuarie Ce documente trebuie să depui pentru a o recupera

Decizia autorităților de a amâna indexarea pensiilor cu 12% până în 2026 a stârnit nemulțumiri în rândul pensionarilor, care se consideră nedreptățiți.

Deși Legea 360/2023 prevedea creșterea veniturilor pensionarilor începând cu luna ianuarie 2025, guvernul a decis să amâne aplicarea acestei măsuri din cauza constrângerilor bugetare.

Singurul sprijin financiar oferit este un ajutor de 800 de lei, acordat în două tranșe celor cu pensii mici, prima tranșă fiind programată pentru perioada sărbătorilor de Paște.

Petiții și demersuri juridice

Nemulțumirea pensionarilor s-a concretizat prin acțiuni inițiate de Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa”, care a depus petiții la Avocatul Poporului pentru contestarea constituționalității acestei decizii.

Avocații susțin că există posibilitatea contestării în instanță a amânării indexării pensiilor, invocând decizii anterioare ale Curții Constituționale a României (CCR), care au protejat drepturile pensionarilor.

Un exemplu este hotărârea din decembrie 2024, prin care CCR a declarat neconstituțională impozitarea progresivă a pensiilor.

Pașii pentru contestarea amânării indexării

Avocații explică modul în care pensionarii pot contesta decizia guvernului:

  1. Depunerea unei contestații la Casa de Pensii – Pensionarii trebuie să depună o contestație în care să invoce eroarea de calcul privind valoarea punctului de referință (VPR).
  2. Așteptarea unui răspuns – Casa de Pensii are un termen de 30 de zile pentru a răspunde contestației.
  3. Acțiunea în instanță – În cazul unui răspuns nefavorabil, pensionarii pot deschide un proces împotriva statului. Cererea trebuie să includă o solicitare către CCR privind neconstituționalitatea articolului XVII din OUG nr. 156/2024, prin care s-a decis amânarea indexării.

Pensionarii luptă pentru drepturile lor

Unii pensionari au decis deja să acționeze individual. Un exemplu este un pensionar care a explicat pașii urmați pentru a-și recupera banii pierduți:

„Am depus contestația la Casa de Pensii, iar după cele 30 de zile, dacă nu primesc un răspuns favorabil, voi merge în instanță. Am mai câștigat un proces anterior privind contributivitatea și am primit banii retroactiv.”

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate