Codul Rutier a fost modificat la începutul acestui an și printre altele s-a stabilit și majorarea punctului de amendă. Acesta a crescut la 165 de lei de la 145 de lei cât era anterior, iar numărul sancțiunilor este și el tot mai mare. Tragediile de pe șosele au obligat autoritățile din întreaga Europă să fie mai drastice cu șoferii.
Cei care încalcă regulile de circulație se pot trezi așadar fie cu o amendă contravențională, fie cu un dosar penal atunci când au comis o infracțiune, iar atunci lucrurile sunt mult mai complicate.
Legislația actuală prevede că dacă se achită amenda în termen de 15 zile, atunci poate fi plătită doar la jumătate din cât scrie pe procesul verbal. Dar sunt și șoferi care aleg să conteste sancțiunea sau care preferă să aștepte ca aceasta să se prescrie. Uneori această tehnică poate da rezultate, dar nu tot timpul.
Legea a impus și un termen în care se poate prescrie amenda de circulație, dacă aceasta nu e plătită de contravenient.
Deci șoferul scapă de amendă în cazul în care autoritățile nu au declanșat executarea silită în termenul legal. De exemplu, dacă sancțiunea a fost aplicată pe data de 30 decembrie 2023, termenul de 5 ani curge începând din 1 ianuarie 2024, explică jurnaliștii de la ProMotor.ro.
Deci, amenda de circulație se anulează automat după cel puțin 61 de luni din momentul în care a fost aplicată. Sau după cel mult 72 de luni, în cazul în care sancțiunea a fost aplicată la începutul anului.