News

Data la care cauciucurile de iarnă trebuie schimbate obligatoriu cu cele de vară! Trebuie să fie și această temperatură afară. Se dă amendă de peste 3.000 lei dacă nu respecți legea

Data la care cauciucurile de iarnă trebuie schimbate obligatoriu cu cele de vară Trebuie să fie și această temperatură afară. Se dă amendă de peste 3.000 lei dacă nu respecți legea
05 mart. / 16:30

Schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de iarnă și invers este importantă pentru siguranța în trafic și performanță mașinilor. Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în România atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Dacă ești prins circulând în astfel de condiții fără anvelope de iarnă, riști amendă între 1.485 și 3.300 lei și reținerea certificatului de înmatriculare până la echiparea corespunzătoare.

În schimb, cauciucurile de vară sunt recomandate când temperaturile depășesc constant 7°C, pentru aderență mai bună și uzură redusă. Așadar, contrar multor informații false care circulă pe internet NU există o dată limită sau un termen cert când trebuie renunțat la anvelopele de iarnă.

Noile reglementări din anul 2025 interzic pe carosabilul umed și anvelope all-season, care nu au marcajul corespunzător, care să ateste că sunt potrivite pentru vremea respectivă.

Tocmai pentru că sunt multe confuzii pe acest subiect, cei de la Registrul Auto Român (RAR) au publicat pe pagina lor de facebook un text în care fac toate precizările necesare.

Informații oficiale de la RAR

Data din calendar nu este un indicator pentru schimbarea anvelopelor de iarnă cu cele de vară! Așa cum la începutul sezonului rece circulă tot felul de informații menite să provoace confuzie, fenomemnul reapare odată cu venirea primăverii.

Trebuie să știți că, așa cum legea nu prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă, NU este prevăzut niciun termen până la care acestea trebuie înlocuite cu cele de vară.

Altfel spus, primăvara calendaristică nu aduce obligația de a renunța la cauciucurile destinate sezonului rece!
Legislația nu prevede sancțiuni pentru șoferii care circulă cu anvelope de iarnă în afara acestui anotimp, iar acest motiv nu reprezintă nici motiv de respingere la ITP, dacă pneurile sunt conforme (dimensiuni, grad de uzură etc).

Recomandarea noastră este să nu circulați cu anvelopele de iarnă după ce temperaturile s-au stabilizat la peste 7-8 grade Celsius o perioadă mai lungă de timp, deoarece eficiența acestora scade la temperaturi înalte, iar uzura este mai accentuată.

Prin urmare, reamintim că toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi mud și zăpadă snow), sub forma M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională. Acestea sunt obligatorii atunci când autovehiculul circulă pe un drum public acoperit cu gheață, zăpadă sau polei, indiferent de anotimp.
Denumirea de anvelopă “all-season” este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pentru utilizarea pe timp de iarnă conform OG nr. 5/2011.” , au explicat cei de la RAR.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate