News

Cele 5 companii românești care au cel mai mare impact în economia mondială. Dacia se află în top 3. Au produse sau servicii vândute masiv pe tot globul

Cele 5 companii românești care au cel mai mare impact în economia mondială. Dacia se află în top 3. Au produse sau servicii vândute masiv pe tot globul
17 mart. / 08:07

Chiar dacă România a închis foarte multe fabrici, iar guvernanții au vândut pe prețuri insignifiante energie sau afaceri care ar fi putut aduce miliarde țării, încă există companii dezvoltate autohton cu impact major în economia mondială. Jurnalistul Ionuț Tudorică de la publicația Profit.ro a realizat un top al celor mai importante firme din România în prezent.

Modelul pe care acesta l-a creat pentru a calcula practic influența pe care le au companiile indicate mai jos s-a bazat pe patru factori principali: ponderea veniturilor externe, prezența fizică pe piețele internaționale, notorietatea brandului și extinderea pe piețe externe.

Astfel s-a ajuns ca în top 5 companii cu cea mai mare influență în economia mondială să fie incluse următoarele nume: UiPath, Bitdefender, Dacia, OMV Petrom și Digi Communications, potrivit Profit.ro.

Top 5 companii românești cu cel mai mare impact în economia mondială

1.UiPath este o companie globală de tehnologie specializată în automatizarea proceselor robotizate (RPA – Robotic Process Automation). Fondată în 2005 în România de către Daniel Dines și Marius Tîrcă, UiPath a devenit unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul automatizării, ajutând companiile să eficientizeze procesele repetitive prin utilizarea roboților software.

În 2018, UiPath a devenit „unicorn” (startup evaluat la peste 1 miliard de dolari). În 2021, compania s-a listat la Bursa din New York (NYSE) sub simbolul PATH. Are clienți din întreaga lume, inclusiv companii mari din Fortune 500.

Venituri de 1,4 miliarde dolari pentru anul fiscal 2025, față de 1,3 miliarde dolari în anul precedent. Venituri externe: 90% UiPath este prezentă în peste 30 de țări, având birouri și echipe internaționale.

2. Bitdefender este o companie românească de securitate cibernetică, fondată în 2001, cunoscută pentru dezvoltarea unor soluții avansate de protecție împotriva amenințărilor informatice. Este unul dintre liderii globali în domeniul securității IT, oferind produse precum antivirus, firewall, protecție anti-ransomware și soluții de securitate pentru companii și utilizatori individuali.

A avut o cifră de afaceri de 207 milioane euroîn 2023, iae veniturile externe au fost de 80%. Bitdefender operează în peste 150 de țări, fiind una dintre cele mai bine reprezentate companii românești la nivel global. Aproximativ 80% din veniturile companiei provin din piețele internaționale, în special din America de Nord și Europa.

3. Automobile DaciaDeși a avut în ultimul an cel mai vândut model din Europa, Dacia Sandero, brandu-ul este poziționat abia pe locul 3 pentru că face parte totuși din grupul Renault și la nivel internațional așa se promovează.

Cifra de afaceri: 5,2 miliarde euro (2023) Venituri externe: 85%

Automobile Dacia exportă vehicule în peste 44 de țări, inclusiv în Europa de Vest, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

4. OMV Petrom a avut o cifră de afaceri: 6,8 miliarde euro (2023) și venituri externe: 70%. OMV Petrom este cea mai mare companie din această zonă a Europei. Este prezentă în mai multe țări din Europa de Sud-Est, cu diverse operațiuni în zona vecină României și Mării Negre, prin proiecte de explorare, producție și comerciale.

Trebuie precizat și că OMV Petrom aparține austriecilor în mare parte.

5. Digi Communications este într-adevăr o companie 100% românească, fondată de Zoltan Teszari, cu ambiții mari și care se și dezvoltă foarte mult.

Cifra de afaceri: 1,7 miliarde euro (2023) Venituri externe: 50% Digi Communications este activă în România, Spania, Italia, Portugalia și Belgia, piețe strategice din Europa.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate