News

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pâine cu mucegai pe ea fără să-ți dai seama? Ce simptome vei manifesta. Experții au explicat în detaliu

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pâine cu mucegai pe ea fără să-ți dai seama Ce simptome vei manifesta. Experții au explicat în detaliu
Sursă: Pixabay

Dacă ai pâine mucegăită în casă și te gândești să tai partea problematică pentru a putea mânca restul, ar fi mai bine să te răzgândești. Experții din domeniu spun că acest obicei nu este deloc sănătos.

Cu toții am mai întâlnit această situație. Sunteți pe punctul de a tăia o pâine proaspătă când observați o priveliște nedorită – o pată albastră și pufoasă de mucegai la suprafață. În mod tradițional, mulți dintre noi au fost învățați să îndepărtăm pur și simplu zona afectată și să consumăm restul pentru a evita risipa de alimente. Cu toate acestea, este timpul să oprim această practică nesănătoasă.

„Nu recomandăm tăierea mucegaiului de pe pâine, pentru că este un aliment moale”, a declarat pentru NPR Marianne Gravely, specialist principal în informații tehnice pentru Departamentul de Agricultură al Statelor Unite. „Cu alimente moi, este foarte ușor pentru rădăcinile [mucegaiului], sau tentaculele, sau orice cuvânt înfiorător vreți să folosiți, să pătrundă [mai adânc în alimente].”

Practic, rădăcinile sporului de mucegai merg mult mai departe în pâine decât pot vedea ochii noștri.

Gravely sugerează că ar putea exista o anumită flexibilitate în cazul pâinii pretăiate care este ambalată într-o pungă. Dacă se poate vedea clar că un capăt al unei pâini lungi nu prezintă mucegai atât în interior, cât și în exterior, se consideră că poate fi păstrată în siguranță. Cu toate acestea, dacă aveți îndoieli sau incertitudini, cel mai bine este să o aruncați.

Ce se întâmplă dacă mănânci pâine cu mucegai din greșeală?

„Nu vei muri dacă mănânci mucegai”, a declarat Rudolph Bedford, MD, gastroenterolog la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, în timp ce vorbea pentru Women’s Health. Probabil că nu te va îmbolnăvi extrem de tare, mai ales dacă sistemul tău imunitar nu este compromis.

Dacă vă simțiți rău după ce ați mâncat alimente mucegăite, probabil că este din cauză că mucegaiul are un gust neplăcut, și nu pentru că este foarte toxic. Cu toate acestea, există un tip de mucegai deosebit de dăunător numit micotoxine. Georgia Jones, PhD, profesor de știință alimentară la Universitatea din Nebraska-Lincoln, a declarat pentru Women’s Health„este puțin probabil ca cantități infime [de micotoxine] să îmbolnăvească pe cineva, dar acestea se pot acumula în ficat și rinichi și pot cauza probleme de sănătate pe termen lung”.

Practic, experții spun că, în cele mai multe cazuri, ar trebui să mănânci cantități mari de mucegai pentru a te îmbolnăvi foarte tare. În cazul puțin probabil în care vă îmbolnăviți cu adevărat, dincolo de o greață ușoară și aveți vărsături persistente, ar trebui să consultați un medic.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate