News

Angajații de la privat sau stat care vor suferi schimbări legate de salariu! Este o nouă lege impusă de la UE. Ce urmează să se întâmple

Angajații de la privat sau stat care vor suferi schimbări legate de salariu Este o nouă lege impusă de la UE. Ce urmează să se întâmple

Anunț extrem de important despre salariile din România. Se fac schimbări majore în sistem, astfel că milioane de români sunt vizați direct.

Ce se întâmplă cu salariile anul acesta? Știm deja că pensiile vor fi majorare însă cei care încă muncesc, trebuie să știe la ce se pot aștepta.

Se încearcă implementarea unei directive europene care prevede că valoarea de referință orientativă utilizată în mod obișnuit la nivel internațional ar fi 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut, fără să excludă alte valori utilizate la nivel național.

Ce înseamnă asta? Ministerul Muncii a organizat mai multe consultări în acest sens. Se dorește stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Și se pare că formula va fi stabilită fiind luate în calcul mai multe aspecte. Mai exact, va conta puterea de cumpărare, dar și nivelul salarial mediu brut, alături de productivitatea muncii.

Ministerul Muncii precizează că actul legislativ al UE stabilește mai multe lucruri legate de nivelul salariului minim. Astfel, e nevoie de niște calcule suplimentare pentru a se ajunge la rezultatul final.

„Formula care va fi stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii. Directiva 2041/2022 urmează să fie transpusă în România în acest an.

Actul legislativ al Uniunii Europene stabileşte că fiecare stat va avea nivelul venitului minim în funcţie de condiţiile sociale, economice şi de evoluţia indicatorilor economici”, precizează cei de la Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

Ce trebuie să știe angajații despre salariile din România

Ce altceva mai scrie în document și ce trebuie să știe milioane de salariați din România? În primul rând criteriile care trebuie să facă parte din procedura de stabilire a salariul minim adecvat în funcție de economia națională.

(a) puterea de cumpărare a salariilor minime legale, luând în considerare costul vieții;

(b) nivelul general al salariilor și distribuția acestora;

(c) rata de creștere a salariilor;

(d) nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla până la finalul anului, ce schimbări se vor face în sistem, dar și cum vor fi afectate salariile bugetarilor.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate