Salariile bugetarilor vor fi modificate. Veniturile românilor care lucrează la stat vor fi formate din două componente. Una dintre ele este fixă, iar cealaltă ține de performanță.
Negocierile intense dintre Ministerul Muncii, sindicate și patronatele relevă eforturile de a contura o lege a salarizării care să răspundă nevoilor și cerințelor complexe ale angajaților din sectorul public. Această lege, amânată de mai mult timp, vine cu promisiunea unei remunerări mai echitabile și transparente pentru bugetari.
Partea fixă a salariului va reprezenta o sumă constantă, plătită lunar, în timp ce partea variabilă va fluctua în funcție de performanța individuală a fiecărui angajat.
În plus, noua lege a salarizării va introduce sporuri de maximum 20%, asigurând totodată că niciun salariu nu-l va depăși cel al președintelui. Totodată, se va restructura ierarhizarea salariilor, ținând cont de nivelul de dificultate și importanța muncii depuse.
Cu toate acestea, există unele îngrijorări cu privire la posibile scăderi ale veniturilor pentru unii bugetari, în special cei care beneficiază de numeroase sporuri, precum cele pentru condiții vătămătoare sau radiații. Acest lucru poate conduce la o reducere a salariilor pentru acești angajați.
„Riscul cel mai mare apare la angajații care beneficiază de multe sporuri succesive, de radiații, de condiții vătămătoare.
Evident că se operează tăierea acelor sporuri şi ne așteptam ca salariul acolo să scadă„, spune Bogdan Glăvan, profesor de economie.
Forma finală a legii salarizării urmează să fie finalizată în acest an, cu toate că termenul limită inițial era în 2023.
În procesul de consultare, România a colaborat cu experți ai Băncii Mondiale, care au avansat diverse scenarii, inclusiv un impozit progresiv, care ar aduce beneficii familiilor cu mai mulți copii și ar reduce impozitele pentru anumite categorii de venituri.